Opština Budva da uzme od Brkovića oronulu zgradu JRB

Za kupovinu zgrade, nezvanično saznaju “Vijesti”, Opština Budva mogla bi da izdvoji šest miliona eura, duplo više nego što je Brković kupio prije više od decenije
3992 pregleda 9 komentar(a)
Brković, Foto: Filip Roganović
Brković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.04.2019. 22:10h

Opština Budva treba da ekspropriše oronulu zgradu nekadašnjeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva (JRB), vlasništvo Dragana Brkovića, stotinak metara udaljenu od Staroga grada na Slovenskoj plaži, koju bi adaptirali u rezidencijalni objekat za protokolarne i potrebe Grad teatra. Dio prostorija bi bio ustupljen za premještanje Muzeja grada Budve.

To je zahtjev vladajuće Crnogorske, čiji je predsjednik budvanskog odbora i prvi potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović predao skupštinskoj službi predlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju zgrade i zemljišta.

Radi se o jednospratnoj zgradi površine od 321 kvadrat, koja se nalazi na parceli od ukupno 4.174 kvadrata, koje su uknjižene na Brkovićevu kompaniju Vektra Montenegro.

“Svrha eksproprijacije je rekonstrukcija zgrade za protokolarne potrebe grada i građana, u kojoj bi se dislocirao Muzej grada Budve. Uređenje prostora u gradskom jezgru Budve sa sadržajima za potrebe Grad teatra i valorizaciju gradske zone koja više od 40 godina nije kultivisana”, navodi se u predlogu Bulatovića u koji su “Vijesti” imale uvid.

Bulatović je obrazložio da je “haos i nered” više od četiri decenije na navedenim katastarskim parcelama, na kojima je zgrada nekadašnjeg JRB.

“Postojeća zgrada je služila kao utočište skitnicama, narkomanima… a prostor oko objekta je kao deponija barki i smeća koje su građani i turisti nemilice bacali. Ovim predlogom se ima za cilj valorizacija jednog od najljepših starih objekata u gradu, kao i okolnog prostora, na način da se adekvatnim hortikulturnim uređenjem, dodatkom sardržaja poput otvorene ljetnje pozornice i sličnog, te formiranjem muzejskog prostora i ceremonijalnih prostora (sala za vjenčanja, prostor za prijem visokih zvaničnika…) nakon dugo vremena gradska zona dovede u red. Zajedno sa novim šetalištem koje će se uskoro praviti grad Budva bi imao fantastičan prostor za unapređenje svog imidža, kao grada koji vodi računa o svojoj baštini i resursima”, istakao je Bulatović.

Opština bi bila spremna da za kupovinu zgrade, nezvanično saznaju “Vijesti”, izdvoji šest miliona eura, dvaput više nego što ju je Brković, čije su kompanije zvanično u finansijskim problemima, kupio prije više od decenije.

Brković, koji je bio blizak političkom vrhu DPS-a, trgovao je za tri miliona eura atraktivnu imovinu od Beograđanina Nenada Đorđevića, nekadašnjeg visokopozicioniranog funkcionera srpke vladajuće partije JUL.

Godinama je Đorđević, koji je bio i vlasnik zemljišnog kompleksa na ostrvu Sveti Nikola, a koga je potom prodao sprskom biznismenu Stranku Subotiću Canetu, namjeravao da od JRB-a napravi hotel, izgradi omanju marinu i ostale prateće sadržaje za visokoplatežnu klijentelu.

Međutim, kako mu to nije bilo dozvoljeno, jer nije bio donijet planski dokument, odlučio se da je proda. Na scenu stupa, tada u zenitu poslovnog uspjeha podgorička kompanija “Vektra”.

Ni Brkoviću nije pošlo za rukom da odmah, u vrijeme investicionog buma, kada su mnogi inostrani biznismeni bili i te kako zainteresovani za ulaganje u Budvu, realizuje svoje vizije.

Na svom sajtu, Vektra je ranije imala detaljnu razradu svih projekata koje namjerava da realizuje, pa između ostalih i planove za JRB. Kompanija je planirala da izgradi ekskluzivni turistički kompleks od 15.000 kvadrata.

Zgrada JRB i zemljišni kompleks godinama unazad se nalaze pod hipotekama banki, na ukupno 60 miliona eura, koliko je Brkovićeva kompanija uzela kredita.

Opštini za porez dužni milione eura

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva uputila je nedavno upozorenje kompaniji Vektra Montenergo da u roku od deset dana izmiri 170.000 eura poreskog duga, na ime poreza na nepokretnost za zgradu JRB i zemlju.

Dug se odnosi na minulu godinu, a ukoliko ne izmiri, Opština će upisati hipoteku na imovinu. Međutim, male su šanse da se metropola turizma naplati od ovoga biznismena, koji godinam ne izmiruje poresku obavezu ne samo prema lokalnoj upravi nego i prema državi.

Upozorenje Opštine dolazi u vrijeme kada je sasvim moguće da bude uveden stečaj u dvije Brkovićeve kompanije “Vektra Jakić” i „Vektra Montenegro“ zbog milionskih dugova za porez. Brkovićeve dvije kompanije državi duguju 13,8 miliona eura, a ugovor o reprogramu Poreska uprava je raskinula još 12. jula prošle godine.

Dug „Vektre Montenegro“ je 4,8 miliona eura, a račun je u blokadi od juna 2016.

Bonus video: