Lani devet radnika poginulo na poslu

Studija je urađeno u okviru projekta Balcanosh u okviru regionalnog projekta unapređenja zaštite na radu i uslova rada, kojeg sprovode udruženja zaštite na radu iz Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova u saradnji sa Evropskom unijom
747 pregleda 0 komentar(a)
Uočeni nedostaci na kojima se mora raditi: Sa predstavljanja nove studije, Foto: Vijesti
Uočeni nedostaci na kojima se mora raditi: Sa predstavljanja nove studije, Foto: Vijesti

U toku prošle godine u Crnoj Gori zabilježeno je 28 povreda na radu, od čega je devet završilo smrtnim ishodom. Broj povreda na radnom mjestu je za oko 60 odsto manji nego prije deset godina, ali bez obzira na smanjenje to je i dalje veliki broj i moramo svi zajedno nastaviti da preventivnim djelovanjem utičemo na dodatno smanjenje broja nezgoda, kazao je juče glavni inspektor zaštite na radu Zlatko Popović predstavljajući Studiju zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori.

Studija je urađeno u okviru projekta Balcanosh u okviru regionalnog projekta unapređenja zaštite na radu i uslova rada, kojeg sprovode udruženja zaštite na radu iz Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova u saradnji sa Evropskom unijom.

Popović je naveo da je ova studija pokazala da su ostvareni vidljivi rezultati, ali je otkrila i slabosti na kojima još treba raditi. On je kazao da su nedostaci sistema što nema jedinstvenih podataka o povredama na radnom mjestu, kao i što od 2009. godine ne postoji pravilnik o profesionalnim oboljenjima što zaposlenima koji obole zbog uslova rada otežava dokazivanje bolesti i dobijanje obeštećenja.

Koordinatorka projekta iz crnogorskog udruženja Đina Janković kazala je da je prije četiri godine svega četiri odsto poslodavaca imalo akt o procjeni rizika na radnom mjestu, a da ga sada posjeduje oko osam odsto od ukupnog broja što je i dalje simbolična brojka. Menadžer cijelog regionalnog projekta Milan Petrovski iz makedonskog udruženja kazao je da se u svakoj državi regiona završavaju slične studije, kao i da se radi jedna regionalna koja treba da uporedi sve državne. On je naveo da će se na taj način otkriti slabe tačke i ukazati kako prevencijom smanjiti broj povreda i oboljenja.

Bonus video: