Poništena nabavka bitumena za Podgoricu vrijedna 600.000

Glavni grad je prethodno, kao najpovoljniju na ovom nadmetanju, izabrao ponudu firme Zeta Petrol iz Podgorice, a ponudu žalioca E.C. Auto Trade ocijenio kao ispravnu i drugorangiranu
0 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.03.2018. 15:24h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, po službenoj dužnosti, poništila je javnu nabavku bitumena, procijenjene vrijednosti 600.000 eura, za potrebe Puteva DOO Podgorica u reorganizaciji, koju je u ime tog preduzeća naručio Glavni grad još krajem oktobra prošle godine.

Državna komisija je naložila da se, po pravosnažnosti njenog rješenja, žaliocu na ovom tenderu- firmi E.C. Auto Trade vrati naknada u iznosu 6.000 eura, uplaćena za vođenje žalbenog postupka.

Ne ulazeći u osnovanost žalbenog navoda, Državna komisija je, po službenoj dužnosti, utvrdila da je naručilac sporne nabavke počinio bitnu povredu zakona jer je neusaglašenost njegove tenderske dokumentacije sa zakonom, mogla da dovede (ili je dovela) do diskriminacije zainteresovanih lica ili je dovela do diskriminacije i ograničenja tržišne konkurencije.

Glavni grad je prethodno, kao najpovoljniju na ovom nadmetanju, izabrao ponudu firme Zeta Petrol iz Podgorice, a ponudu žalioca E.C. Auto Trade ocijenio kao ispravnu i drugorangiranu.

Naručilac sporne nabavke, međutim, napomenom datom u tenderskoj dokumentaciji ostavio je mogućnost izabranom ponuđaču da se u toku realizacije ugovora o javnoj nabavci, “mijenja ugovore cijena, zavisno od promjene proizvođačkih cijena i kursa SAD dolara, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama (ZJN), jer nijednom odredbom ovog Zakona nije propisana mogućnost primjene ugovorene cijene u toku realizacije ugovora o javnoj nabavci”.

Bonus video: