NA NAREDNOJ SJEDNICI SAVJETA O MINIMALNOJ ZARADI

Poslodavci u plusu za oko osam miliona eura

Izvjestan dogovor o povećanju minimalca na 222 eura i smanjenju doprinosa za dva procenta boda
642 pregleda 0 komentar(a)
Minus za Fond zdravstva Vlada može pokriti preusmjeravanjem sa drugih prihoda: Zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković
Minus za Fond zdravstva Vlada može pokriti preusmjeravanjem sa drugih prihoda: Zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković

Izvjestan je dogovor da će na narednoj sjednici Socijalnog savjeta biti usvojen predlog da se minimalna zarada poveća sa 193 na 222 eura uz smanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje za poslodavce sa 4,3 na 2,3 odsto, jer će za njega biti većina - predstavnici Vlade, Unije poslodavaca, a vjerovatno i Saveza sindikata. Unija slobodnih sindikata je najavila da će ostati pri svojoj inicijativi da se minimalna zarada poveća na polovinu prosječne, ali ako budu protiv predloga o povećanju na 222 eura to neće uticati na njegovo usvajanje.

Savez sindikata, će prema najavi, usloviti svoju podršku obećanjem da će se minimalna zarada usklađivati i naredne godine, što je iz Vlade nezvanično već najavljeno.

Najviše koristi od ovakvog dogovora imaće zaposleni koji su bili osigurani na minimalnu zaradu, kao i poslodavci koji su radnike prijavljivali na zarade preko 222 eura neto jer će imati smanjenje dažbina od dva odsto bruto zarade po radniku.

Na djelimičnom gubitku biće državna kasa, jer će od poreza i doporinosa na rast minimalne zarade, prema nazvaničnim procjenama u koje su “Vijesti” imale uvid, imati rast prihoda od oko pet miliona eura, dok bi svi poslodavci zbog smanjenja doprinosa na zdravstvo po tom osnovu mogli platiti oko 13 miliona eura manje.

Što znači da će plus za poslodavce a minus za državu biti oko osam miliona eura, kojeg će pokriti rastom drugih prihoda.

Država će za svoje zaposlene za doprinose za zdravstvo imati manji trošak za oko devet miliona, ali je to samo prebacivanje novca sa stavke na stavku unutar budžeta, jer će Vlada od ostalih prihoda morati nadoknaditi Fondu zdravstva novac koji izgubi zbog smanjenjeg ovog doprinosa.

Na minimalnu zaradu od 193 eura sada poslodavci plaćaju još 129,2 eura poreza i doprinosa od čega se na zdravstveno osiguranje odnosi 36,87 eura (24,49 eura na teret zaposlenog i 12,38 eura na teret poslodavca). Za budući minimalac od 222 eura, uz smanjenje doprinosa, poslodavci će platiti ukupno 141,97 eura poreza i doprinosa, od čega je za zdravstvo 35,78 eura (28,16 eura na teret zaposlenog i 7,62 eura na teret poslodavca).

Ako poslodavac ima zaposlene sa sadašnjom prosječnom neto zaradom od 514 eura, ušteda zbog smanjenja doprinosa iznosiće 15,4 eura po radniku.

Preporučujemo za Vas