Uspješno se zadužili za 65 miliona eura

Prodate sve obveznice koje dospijevaju za sedam godina sa kamatom od 3,5 odsto. Preostali iznos od oko 125 miliona eura vrijednih petogodišnjih obveznica na ponudi i danas. Ukupna kamata za cijeli iznos bila bi 33 miliona eura
1618 pregleda 1 komentar(a)
Novac potreban za finansiranje državnog budžeta, Foto: Shutterstock
Novac potreban za finansiranje državnog budžeta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2019. 19:55h

Ministarstvo finansija juče je emisijom obveznica na domaćem tržištu uspjelo da sakupi 64,51 miliona eura koje će iskoristiti za popunjavanje manjka u državnoj kasi u ovoj godini. Obveznice su državne hartije od vrijednosti čijom prodajom se država zadužuje a kupcu isplaćuje garantovani godišnji prinos.

Prodate su sve obveznice koje dospijevaju za sedam godina uz godišnju kamatu od 3,5 odsto za 50 miliona. Na ovaj iznos će za sedam godina država platiti 12 miliona eura za kamate. Juče su prodate i obveznice u vrijednosti 14,5 miliona eura koje dospijevaju za pet godina, a kako je ukupno ovih hartija emitovano za 140 miliona njihova prodaja biće nastavljena i danas. Ministarstvo ove obveznice, prema odluci Vlade, može prodavati u više tranši do kraja ove godine, a godišnja kamata na njih iznosi tri odsto.

Ukoliko bi se prodala cijela emisija, kamata na taj iznos bila bi 21 milion eura.

Prema informacijama “Vijesti” najviše obveznica kupile su domaće banke, osiguravajuće kuće, nekoliko kupaca iz regiona i domaćih građana. Razlog za veliko interesovanje je što su kamate na štednju sada znatno niže od ponuđenih za obveznice.

Direktor sektora finansijskih tržišta Hipotekarne banke Gojko Maksimović kazao je da je preko te banke u kupovinu sedmogodišnjih obveznica juče uloženo 37,5 miliona eura, što je 75 odsto ukupno emitovanih obveznica. Po prometu druga je bila Erste banka sa 9,6 miliona eura.

“Na aukciji za sedmogodišnje obveznice bila je ukupna tražnje u iznosu od oko 62.645.000 eura, odnosno veća od ponude. Uzimajući u obzir navedeno, obveznice su se prodale po premiji, cijeni većoj od nominalne vrijednosti, pa je prinos do dospijeća za nove vlasnike obveznica manji od 3,5 % odnosno manji od iznosa kamate koji će obveznice donositi svojim vlasnicima”, kazao je Maksimović.

Kod petogodišnjih obveznica najveće učešće u prometu imala je brokerska kuća “Bull and Bear” sa 7,7 miliona eura, Erste banka 3,1 milion eura, dok je preko Hipotekarne banke kupljeno petogodišnjih obveznica za 3,04 miliona eura. U ukupnoj trgovini kod obje grupe obveznica Hipotekarna banka bila je najaktivniji posrednik sa prometom od 40,5 miliona eura, što čini oko 62,71 odsto ukupno ostvarenog prometa.

Ovo je prvi put da resor kojim rukovodi ministar Darko Radunović emituje obveznice na domaćem tržištu, jer je država ranijih godina novac koji je nedostajao budžetu tražila najvećim dijelom kroz emisije obveznica na stranom tržištu. Nominalna vrijednost jedne obveznice je bila 1.000 eura.

“Kada su pitanju učesnici u današnjoj kupovini državnih obveznica, obavještavamo vas da se kupovina realizovala preko tri brokerske kuće i dvije banke, a prema nezvaničnim informacijama kupci državnih obveznica su uglavnom bile osiguravajuće kuće, banke, investitori iz regiona, a bio je prisutan i mali procenat građana”, saopšteno je juče iz Montengroberze.

Odluka o emisiji obveznica na domaćem tržištu koje mogu da kupuju i građani na Vladi je zvanično donijeta 4. aprila ove godine, dok je planirano da se prikupi 190 miliona eura.

Iz Montenegroberze navode da je ponuda za obveznicama koje dospijevaju 2026. godine bila za 12,6 miliona eura veća od ponude.

“Kako je tražnja za obveznicama prevazišla ponudu, izazvano je “takmičenje” zainteresovanih kupaca odnosno licitacija povećanjem cijene. Iz tog razloga, u 12.02 časova, kada je zatvorena aukcija, došlo se do cijene od 1.003,00 eura po obveznici, odnosno ukupna vrijednost primarne prodaje ove emisije je iznosila 50,15 miliona eura, što je za 150.000 eura veće od planiranog iznosa”, saopšteno je sa Montengroberze.

Oni navode da je Ministarstvo finansija planiralo da se primarna prodaja obavlja kroz više tranši, pa iz Montenegroberze navode da se jučerašnja prodaja može ocjeniti uspješnom i da se očekuje još kupaca u narednim prodajama.

Cifra od 190 miliona eura, kako su ranije naveli iz Vlade, potrebna je za finansiranje budžeta, otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda i stvaranje reserve.

“Crna Gora prvi put emituje lokalnu obveznicu na period od 7 godina, što predstavlja unapređenje ponude kada se govori o domaćem tržištu kapitala, razvija tržište i otvara veće mogućnosti za ulaganje. Takođe, emisijom obveznica na 7 godina, odnosno dužim periodom otplate obaveza sprovode se i planovi koji se tiču upravljanjem duga, a odnose se na produženje ročnosti duga. Obveznica će biti realizovana kroz više tranši, a prva tranša će biti realizovana 22. aprila 2019. godine, dok će preostale tranše biti emitovane prema potrebi na osnovu obavještenja Ministarstva finansija, a najkasnije do 31. decembra 2019. godine”, saopšteno je iz Vlade početkom aprila.

Bonus video: