REZULTAT POLUGODIŠNJEG RADA

MANS predstavio bazu podataka o gradnji autoputa

Iz MANS-a je saopšteno da baza u formi mape prikazuje kompletnu trasu autoputa sa označenim objektima, otvorenom trasom, tunelima i mostovima
773 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Boris Pejović
Dejan Milovac, Foto: Boris Pejović

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predstavila je bazu podataka o gradnji prioritetne dionice autoputa, čime ta nevladina organizacija, kako su rekli njeni predstavnici, pokušava da nadomjesti ono što Vlada nije predstavila javnosti, najviše u dijelu potrošnje novca.

Direktor Istraživačkog centra, Dejan Milovac, rekao je da baza predstavlja rezultat šestomjesečnog rada čime MANS pokušava da nadomjesti ono što Vlada, ministarstva saobraćaja i pomorstva i održivog razvoja i turizma nijesu predstavili, najviše u dijelu potrošnje novca u najskupljoj do sada investiciji u Crnoj Gori, ali i u dijelu uticaja izgradnje na životnu sredinu.

„Ova baza će svakako biti jako dobar alat za sve novinare koji, osim samog izvještavanja o autoputu, žele dodatno da istraže šta stoji iza kompletnog posla, a i pružiće im podatke o tome na koji način se projekat finansira, kojom dinamikom teče izgradnja i kako sve to utiče na životnu sredinu“, rekao je Milovac.

Baza, koja predstavlja jednu od aktivnosti koju podržava Evropska komisija, u okviru projekta Aktivni građani za bolju Crnu Goru – Ka održivom razvoju i vladavini prava, može se pronaći na linku http://www.mans.co.me/autoput-bar-boljare-baza-podataka/.

Iz MANS-a je saopšteno da baza u formi mape prikazuje kompletnu trasu autoputa sa označenim objektima, otvorenom trasom, tunelima i mostovima.

Osim fotografija sa terena, mapa pokazuje i prateću dokumentaciju za svaki objekat pojedinačno, uključujući i građevinske dozvole i druge saglasnosti.

“U njoj se mogu naći i informacije o saradnji MANS-a sa drugim ekološkim organizacijama, uključujući i prijave inspekcijama, njihove odgovore i video snimke. Baza u sebi sadrži i sve zakonske i podzakonske uredbe koje tretiraju izgradnju autoputa, ali i sporazume sa Kinom i međunarodne konvencije”, dodaje se u saopštenju.

Koordinatorka Programa za javne finansije, Ines Mrdović je, govoreći o podacima o finansijama, podsjetila da će cijena gradnje autoputa nesporno premašiti milijardu eura.

„Dio baze oko finansija ima četiri kategorije, a to su isplate, subvencije, podizvođači i radnici, odnosno broj zaposlenih“, navela je Mrdović.

Između ostalog, podaci o finansijama sadrže i informacije o kineskom kreditu, po godinama, uključujući i iznose kamata, provizija, naknada, odnosno svega onoga što je plaćeno u posljednjih pet godina na osnovu kredita koji je uzet za gradnju autoputa.

Mrdović je rekla da bi podaci o isplatama kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) domaćim podizvođačima takođe bili u bazi da nijesu proglašeni tajnom, iako je vrijednost podizvođačkih ugovora čak 400 miliona eura.

Baza sadrži i podatke o subvencijama – akcizama na gorivo, nenaplaćenim porezima i doprinosima za radnike i nenaplaćenom porezu na dodatu vrijednost (PDV).

„Dio oko iznosa nenaplaćenih poreza i doprinosa za radnike je nešto što prvi put saopštavamo i to su informacije koje smo nedavno uspjeli da dobijemo od Poreske uprave, što je za period od 2015. do prošle godine na nivou od nekih 11 miliona eura“, navela je Mrdović.

Ona je rekla da stvaran broj angažovanih radnika na autoputu mora biti znatno veći, jer je činjenica da CRBC Poreskoj upravi dostavlja samo dio podataka.

Posebnu kategoriju u bazi predstavljaju podizvođači, gdje se pojedinačno po kompanijama poput Bemaxa, Cijevne Komerc, Montenegro Petrola ili Ramela, može vidjeti šta je koji podizvođač ugovorio sa CRBC-em, kroz konkretna dokumenta.

„Ovo je i dalje jedan projekat koji je pod velom tajne i informacije koje su u bazi su djelimične, dakle one koje smo uspjeli da dobijemo od institucija“, kazala je Mrdović.

Tokom demonstracije korišćenja baze, najnoviji snimci sa terena su pokazali da devastacija Tare i dalje traje, da CRBC nekontrolisano deponuje otpad na njene obale i da nijeesu ispoštovane preporuke Evropskog parlamenta u vezi sa tom problematikom.

MANS će, kako je najavljeno, u saradnji sa ekološkim organizacijama, predati nove inicijative nadležnim inspekcijama, ali i krivične prijave protiv ministarstava saobraćaja i pomorstva i održivog razvoja i turizma, Uprave za inspekcijske poslove i CRBC.

“Baza će redovno biti ažurirana najmanje jednom mjesečno, u zavisnosti od dinamike prikupljanja podataka, a nekad i vanredno pri objavljivanju istraživačkih priča, što će biti ispraćeno konferencijama za novinare”, zaključuje se u saopštenju.