Ugovor o prodaji imovine DKP-a u stečaju je zakonit

Apelacioni sud je utvrdio, između ostalog, da je “bez osnova” bilo isticanje tužioca da se radilo o zelenaškom ugovoru, koji povlači njegovu ništavost
245 pregleda 2 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.03.2018. 16:25h

Apelacioni sud, u ponovljenom postupku, potvrdio je presudu Privrednog suda Crne Gore kojom je odbijena tužba Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju da se oglase ništavim Ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a Zetagradnji (za 13,2 miliona eura) zaključen 21. juna 2010. godine, kao i odluka o osnivanju Novog Duvanskog kombinata (NDK).

Novu presudu kojom je odbijena žalba Udruženja je donijelo tročlano Vijeće Apelacionog suda CG u kojem su bili Lidija Ivanović (predsjednik), i sudije Milić Međedović i Nevenka Popović. Prvostepenu presudu je donijela bivša sudija Privrednog suda Marijana Pavićević. Slične presude, u istoj parnici, prethodno je dva puta donijela i druga sutkinja Privrednog suda Milica Popović, ali je ta rješenja ranije poništavao Apelacioni sud.

Tužbeni zahtjev Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a u stečaju vođen je u prvostepenom postupku protiv matične kompanije, Zetagradnje, države, Novog DKP-a i Glavnog grada.

Apelacioni sud je utvrdio, između ostalog, da je “bez osnova” bilo isticanje tužioca da se radilo o zelenaškom ugovoru, koji povlači njegovu ništavost.

“U konkretnom slučaju, izvršena prodaja dijela imovine stečajnog dužnika nije imala za posljedicu da podnijeti plan reorganizacije ne bude usvojen, već je upravo, nakon izvršene prodaje Plan reorganizacije podnijet od strane tužeenog prvog reda, kao stečajnog dužnika dana 22.09.2010. godine, usvojen i potvrđen rješenjem prvostepenog suda St.br. 115/10 od 2.11.2010. godine”, navodi se u novoj presudi.

Apelacioni sud je zaključio da je stečajni upravnik “odluku o prodaji imovine donio u cilju što efikasnije izrade plana reorganizacije i što bržeg namirenja povjerilaca”.

Kao nedozvoljenu, Apelacioni sud je odbacio i žalbu Borislava Damjanovića, predstavnika oduzete imovine na kojoj je bio izgrađen stari DKP.

Poslije pokretanja stečaja, a potom i bankrota starog DKP-a, manjinski dioničari nijesu dobili udio u vlasništvu Novog duvankog kombinata Podgorica, a predstavnici Vlade se nijesu obazirali na njihove ponude da ovaj sudski spor riješe dogovorom van suda.

Knežević: Ova presuda je dirigovana

“Iako nijesmo u posjedu presude, mi smatramo da je dirigovana od strane ljudi koji sjede na optuženičkoj klupi i strane njihovih mentora”, kazao je u prvoj reakciji Žarko Knežević, direktor Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP koji napominje da mu nova presuda još nije uručena.

Pred Višim sudom vodi se krivični postupak protiv stečajnog upravnika DKP-a Veselina Raičevića, preduzeća Zetagradnja i nekadašnjeg direktora te kompanije Miloša Stojanovića zbog višemilionskih malverzacija prilikom kupoprodaje nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju,

Knežević je naveo da su “prosto očekivali takvu presudu iako” su smatrali da postoji granica u preko koje sudije ne mogu preći, pogotovu u višim sudovima”.

“Prosto je nevjerovatno da sudija Apelacionog suda ne zna što je imperativna norma ili zelanaški ugovor, ili da je na nezakonit način formiran tzv.Novi duvanski.Sudije su već dva puta poništravale presudu imajući u vidu materijalne dokaze, a međuvremenu su se vjerovatno prosvijetili i zaboravili šta je imperativna norma”, tvrdi Knežević.

On je naglasio da imaju snage i znanja da idu do kraja i podnijeće Vrhovnom sudu zahtjev za reviziju ovog sudskog postupka.

“A kakva je situacija u sudovima i tužilaštvu, spremni smo da idemo po pravdu i do Strazbura. Sad smo već prinuđeni da kompletnu dokumentaciju dostavimo stranim ambasadama i međunarodnim organizacijama.Uporedo sa zahtjevom za reviziju postupka pripremamo i krivične prijave protiv postupajućih sudija u ovom predmetu”, zaključio je Knežević.

Bonus video: