Igraju se stavkama, ali računi ostaju isti

Premijer najavio ukidanje naknade koja može da iznosi najviše 1,72 eura
4009 pregleda 10 komentar(a)
Korist samo za one koji troše manje kilovata, Foto: Boris Pejović
Korist samo za one koji troše manje kilovata, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.04.2019. 21:22h

Premijer Duško Marković najavio je da će od 1. juna biti ukinuta sa računa potrošača stavka - “naknada za obnovljive izvore 1” i da će taj trošak finansirati iz državnog budžeta od akciza na ugalj koje su uvedene početkom ove godine. To je odlučeno, kaže on, da bi se ublažilo predstojeće poskupljenje struje od 2,7 do 6 odsto zavisno od izabranog paketa.

Akcizu na ugalj plaća Elektroprivreda kroz cijenu uglja za Termoelektranu Pljevlja. Taj trošak ove godine nije ušao u obračun struje za građane i druge potrošače, ali je najavljeno da se to može desiti od 1. januara naredne godine. Akciza sada iznosi 15 centi po gigadžulu bruto toplotne vrijednosti, a od naredne godine se povećava na 30 centi što će biti značajniji trošak za EPCG, koja će zbog toga manje novca uplatiti u budžet kroz dividendu. Računanje akcize za ugalj kao novog troška EPCG bi značilo da će potrošači platiti isti iznos koji se sada ukida samo preko druge stavke.

Stavka “naknada za obnovljive izvore 1” računa sa na potrošenih 300 kilovat časova po cijeni od 0,4732 centa po kilovatu. To znači da ova stavka može maksimalno da iznosi 1,42 eura, odnosno 1,72 eura sa PDV-om. Ukuliko bi neko potrošio samo 300 kilovata, račun bi mu bio umanjen za taj iznos, a istovremeno uvećan za 81 cent zbog poskupljenje od 2,7 odsto. Tako da bi mu račun bio ukupno manji za 91 cent ili za oko tri odsto.

Ako neko, na primjer, troši 650 kilovata (račun u ukupnom iznosu od 67 eura) zbog ukidanja naknade račun bi mu bio manji za 1,72 eura, ali istovremeno veći za 1,8 eura zbog novog poskupljenja.

Marković je najavu o ukidanju jedne naknade za obnovljive izvore saopštio odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Raško Konjević da li će Vlada odustati od povećanja cijene struje koje je najavljeno za 1. maj.

“Kada uzmemo u obzir da je protekle godine državna kompanija EPCG ostvarila preko 44 miliona euraprofita, a država je vlasnik 80 odsto akcija, odluka o povećanju električne energije za šest odsto je suštinska odluka Vlade kao većinskog vlasnika i od nje Vlada može odustati, ukoliko želi poboljšanje standarda građana”, rekao je Konjević.

Marković je rekao da je opredjeljenje Vlade da kroz svoju politiku štiti najosjetljivije kategorije stanovništva. Dodao je da Vlada subvencionira račune za struju za oko 17.000 domaćinstava.

“Prvi put su prepoznate i one kategorije kupaca koje nikada ne mogu biti isključene sa mreže, bez obzira na dug”, rekao je Marković.

Na računu ostaje druga stavka “naknada za obnovljive izvore 2”, koju plaćaju potrošači koji potroše više od 300 kilovatu mjesečno, a računa se na ukupan iznos potrošnje po 0,9439 centi po kilovatu i samo ona iznosi pet odsto ukupnog računa.

Novac od ovih stavki dobijaju vlasnici malih hidroelektrana, vjetroelektrana i budućih solarnih elektrana.

Bonus video: