Vlada priznala da je kriva za kašnjenje, auto-put tempiraju pred izbore

Usvojen predlog ugovora za izgradnju zaboravljene petlje “Smokovac”. Koštaće 30,5 miliona eura i biće završena do 30. septembra 2020.
14035 pregleda 29 komentar(a)
Vlada se odriče penala zbog kašnjenja radova, ali ne pominje krivca: Marković i Nurković sa predstavnicima CRBS-a, Foto: Zoran Đurić
Vlada se odriče penala zbog kašnjenja radova, ali ne pominje krivca: Marković i Nurković sa predstavnicima CRBS-a, Foto: Zoran Đurić

Za gradnju prve faze petlje “Smokovac” na auto-putu Podgorica - Kolašin zadužena je kineska kompanija CRBC za 30,5 miliona eura, a rok završetka je 30. septembar 2020. godine, navedeno je u predlogu ugovora koji je juče usvojila Vlada.

Vlada ovim ugovorom odustaje od prava na naplatu penala zbog kašnjenja u izgradnji auto-puta, čime priznaje da je crnogorska strana kriza za kašnjenje od 17 mjeseci a ne izvođač CRBC.

“Investitor nema pravo da od izvođača zahtijeva obeštećenje za kašnjenje radova za period od 10. maja 2019. godine do novog roka završetka 30. septembra 2020. godine”, navedeno je u predlogu ugovora.

Afera “Petlja” nastala je prije skoro dvije godine kada je na iznenađenje premijera Duška Markovića i ministra saobraćaja Osmana Nurkovića otkriveno da izgradnja petlje nije predviđena ugovorom o izgradnji ove dionice auto-puta.

Oni su tada najavili arbitražni postupak jer je CRBC, kao glavni izvođač radova za cijelu dionicu, odbio da gradi petlju u okviru ugovorene cijene od 809 miliona eura. Nurković je kazao da je za ovaj spor kriva loša pripremljenost projekta. Izgradnju ove dionice auto-puta pripremao je tim bivšeg ministra saobraćaja Ivan Brajović. Kada je naknadno uvidio da je CRBS u pravu i da pelja nije ugovorena, Marković je kazao da je najbitnije da se izgradi kvalitetan auto-put, ne pominjući otkrivanje krivca zbog kašnjenja i nastale štete za Crnu Goru.

U ovom ugovoru je navedeno da gradnja petlje neće biti finansirana iz povoljnog kredita kineske Eksim banke, već da Vlada mora da obezbijedi novac i dokaz o njegovom obezbjeđenju mora da dostavi CRBC-ju.

Vlada kineskom izvođaču mora uplatiti avans od 20 odsto vrijednosti radova nakon potpisivanja ugovora i obezbjeđenja garancije, a ostali iznos se isplaćuje u mjesečnim iznosima u vrijednosti obavljenih radova.

Vlada se obavezala da će do 1. jula ove godine izvođaču obezbijediti pristup slobodnim parcelama na gradilištu u Rogamima i Doljanima, a do 1. avgusta i lokacijama na kojima sada postoje izgrađeni stambeni objekti.

Ugovorom se, takođe, predviđa mogućnost “naknadnih i nepredviđenih radova” od 10 odsto ugovorenog iznosa.

Zbog ove petlje, ali i drugih zaboravljenih radova - elektro i vodovodne mreže i pristupnih puteva na ostalim petljama, kao i loše pripreme projekta, izgradnja ovog dijela auto-puta kasniće 17 mjeseci. Ova dionica trebalo je da bude završena 10. maja ove godine.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je informisao Vladu da su pregovori sa izvođačem krenuli od početne tražene sume od 44 miliona eura, te da je kroz pregovore tražena cijena smanjena za više od 30 odsto. Prema dokumentima koje su “Vijesti” ranije objavila Vlada je izgradnju prve faze petlje procjenila na 19,5 miliona eura a nezavisni inženjer na 18,9 miliona eura.

Ovim ugovorom navedeno je da je njima predviđena gradnja prva faze petlje “Smokovac”, zaštitu od buke, izmještanje dalekovoda visokog napona i drugih instalacija, niskonaponske mreže, pristupnih puteva i druge infrastrukture, kao i elektromašinske instalacije i vodovodne mrežu za buduću petlju.

I ovim ugovorom izvođač je izuzet iz plaćanja poreza, akciza i drugih naknada, kao i za glavni dio auto-puta.

Svečano otvaranje tempirano pred naredne izbore

Prema novom roku za završetak gradnje auto-puta, svečano otvaranje “projekta vijeka” održaće se nekoliko dana pred naredne redovne parlamentarne izbore. Prethodni izbori održani su 16. oktobra 2016. godine, a neredni treba da se održe prije 16. oktobra 2020. godine.

Prema informacijama “Vijesti”, iz vrha DPS-a je traženo da auto-put mora biti otvoren prije narednih izbora, kao i da njegovo korišćenje mora biti besplatno dok se ne završe izbori. U toj partiji smatraju da će im izgrađeni auto-put biti glavni adut na izborima, čime će se prikriti druge afere.

Promjena roka znači i da će auto-put biti završen četiri mjeseca pred početak otplaćivanja glavnice kredita za auto-put. Ranije je bilo predviđeno da će taj period trajati dvije godine.

Bonus video: