Interes of-šor firme na Rosama postao javni

Ova projekat vodi firma “Northstar” iz Podgorice, ali se njen pravi vlasnik već deset godina krija iza mreže of-šor firmi. Status javnog interesa omogućava investitoru da jednostavnije i jeftinije gradi i ima pristup infrastrukturi, kao i prednos u rješavanju imovinskih sporova
1880 pregleda 2 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Vlada CG
Vlada CG, Foto: Vlada CG

Vlada je juče odlučila da status javnog interesa dodijeli stambeno-turističkom projektu “Monterose”, koji predviđa izgradnju apartmana za prodaju i turističkih sadražaja iznad plaže Dobreč kod mjesta Rose na Luštici.

Ova projekat vodi firma “Northstar” iz Podgorice, ali se njen pravi vlasnik već deset godina krija iza mreže of-šor firmi. Status javnog interesa omogućava investitoru da jednostavnije i jeftinije gradi i ima pristup infrastrukturi, kao i prednos u rješavanju imovinskih sporova.

Osnivač “Northstara” je of-šor firma “Monterose Develompent B.V.” sa adresom u Amsterdama u Holandiji, ali je njen jedini vlasnik “Monterose Partners International Ltd” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva. Administratori firme iz Amsterdama su Sander Ivo Rep i Suzanne Veronica Constance Roell, koji se pominju u cijeloj mreži sličnih firmi širom svijeta.

Biznismen Duško Knežević nedavno je svog kuma Branimira Gvozdenovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i dugogodišnjeg ministra u raznim resorima, označio kao stvarnog vlasnika više atraktivnih lokacija i projekata. “Brano je u Rosama na Luštici takođe vlasnik zemljišta, koje se vodi na kompaniju „Nordstar”, a naziv projekta je ‘Montrose’”, rekao je tada Knežević. Gvozdenović je odgovorio da su ovo laži.

Direktor “Northstara” iz Podgorice sada je Mohamed Ahmed Jusuf Abdulmalek.

Ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta iznad plaže Dobreč potpisan je još u septembru 2009. godine. Početak izgradnje budućeg naselja vrijednog 250 miliona eura nepoznati investitor i njegovi predstavnici obećavaju od 2013. godine. Projekat predviđa gradnju luksuznog hotela i 30-ak vila za prodaju ili izdavanje.

Vlada je juče odlučila da za partnera - agenta u projektu ekonomskog državljanstva, izabere firmu “Apex Capital Partners” iz Podgorice, čiji su vlasnici Larisa Kac i Laslo Kiš.

Ova kompanija se prema predlogu ugovora obavezuja da posreduje u projektu ekonomskog državljanstva, koji predviđa da će stranci i njihovi članovi porodice dobiti državljanstvo Crne Gore ako investiraju određene suma novca. “Apex” će državi plaćati godišnje 50 hiljada eura za ovu licencu a svoje troškove će moći da naplati direktno od investitora - tražioca državljanstva.

Bonus video: