Fri-šopovi na aerodromima pred tužilaštvom

Sadašnji zakupac "Regal Impex" podnio krivičnu prijavu zbog sumnji da im je nezakonitim aktivnostima oduzeto pravo zakupa
4791 pregleda 2 komentar(a)
Da li će biti plaćeno obeštećenje od 3,5 miliona: Aerodrom Tivat, Foto: Arhiva "Vijesti"
Da li će biti plaćeno obeštećenje od 3,5 miliona: Aerodrom Tivat, Foto: Arhiva "Vijesti"

Sadašnji zakupac slobodnih carinskih prodavnica na aerodromima u Podgorici i Tivtu - “Regal Impex” podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) Danila Orlandića, predsjednika Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Ilije Mašanovića, generalnog direktora Direktorata za vazdušni saobraćaj Zorana Kostića i kompanije “Air Rianta International” iz Republike Irske, koja se javila na prošlogodišnji tender ACG za zakup fri-šopova.

Iz kompanije “Regal Impex” u prijavi tvrde da su ih prijavili zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu službenog položaja u vezi sa tenderom za izdavanje bescarinskih prodavnica. Navode i da su ovim postupkom oštećeni za 3,5 miliona eura, koliko posebnom tužbom kod Privrednog suda traže za obeštećenje.

Aerodromi nakon skoro pola godine, kako su Vijesti” već objavile, nijesu okončali ovaj tender niti su potpisali novi ugovor sa zakupcem. Iz ACG nijesu željeli prošle sedmice da odgovoraju na pitanja i sumnjičenja u vezi sa ovim tenderom koji je oglašen 8. oktobra, a ponude otvorene 8. novembra prošle godine.

Prijavom se sumnjiče da su učestvovali u „organizovanom zajedničkom poduhvatu prvoosumnjičeni kao zakonski zastupnik ACG, u sadejstvu sa predsjednikom Komisije za vrednovanje ponuda, i firmom “Air Rianta International” koja nije registrovala svoj dio kao dio stranog lica, ni poseban subjekt u CG u nadležnom CRPS Podgorica, uz asistenciju drugog ponuđača MP Auto sa sjedištem u Podgorici, koji je učestvovao na tenderu, kako se napominje u prijavi, „znajući da ne ispunjava osnovne kvalifikacione uslove, ali se prihvatio uloge fingiranog takmaca“.

„Uz propisivanje inkriminišućih uslova poziva, tako da je eliminacioni uslov da ponuđač mora da posluje na tri kontinenta, ima promet od 10.000.000 eura uz blamažni uslov, razotrkrivajući uslov (eliminiše renomirane evropske ponuđače) da taj budući ponuđač bude istovremeno operator aerodromskih usluga pri uzlijetanju i slijetanja aviona, što nema baš nikakve veze i smisla s putničkom, robnom potrošnjom u slobodnim carninskim prodavnica u tzv. fri-šopovima. To bio u stvarnosti značilo da prodavci/prodavačice u fri-šopovima uz robni sortiment (cigarete, parfem, viski) pružaju i usluge slijetanja, polijeletanja aviona što je paradoks s opojnim ukusom korupcije“, ističe se u prijavi “Regala”.

Ugovor ACG o zakupu fri-šopova sa “Regal Impexom” je po automatizmu, kako tvrde iz te firme, obnovljen sve do druge polovine marta 2021, iako iz ACG to negiraju, zbog čega je zakupac početkom novembra 2018. podnio tužbu Privrednom sudu i traži nadoknadu štete, odnosno izgubljene dobiti u iznosu od 3,5 miliona eura.

ACG bez obzira što ne priznaju da je ugovor sa “Regalom” produžen po automatizmu, redovno im ispostavljaju fakture i uredno naplaćuju zakupninu za slobodne carinske prodavnice.

Bonus video: