EKIP-u pao tender za avio-karte, šest puta službeno u Šarm el Šeik

Državna agencija tenderom tražila karte za 31 destinaciju u iznosu od 200.000 eura. Tender pao i zbog posebnog uslova da mogu mijenjati mjesto službenog puta
3889 pregleda 6 komentar(a)
Toranj EKIP-a na Dajbabskoj gori, Foto: Boris Pejović
Toranj EKIP-a na Dajbabskoj gori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.04.2019. 22:15h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je dio tenderske dokumentacije Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) za nabavku usluga putničkih agencija, tj. nabavku avio-karata za službena putovanja zaposlenih u Agenciji, procijenjene vrijednosti 200.000 eura, primjenom okvirnog sporazuma na period od četiri godine.

Prema broju traženih karata na ovom tenderu, zaposleni u Agenciji naredne četiri godine će najviše putovati u Beograd 30 puta, za Brisel 15, Kopenhagen 12 i Rim 11 puta. Za Budimpeštu je traženo sedam avio-karata, a po šest za Beč, Ženevu i Šarm el Šeik, najpoznatije i najluksuznije ljetovalište u Egiptu na obali Crvenog mora.

Na spisku traženih destinacija sa manjim brojem karata (od dvije do četiri) su: Amsterdam, Atina, Bukurešt, Dablin, Helsinki, London, Lisabon, Luksembrurg, Ljubljana, Madrid, Malta, Minhen, Moskva, Nica, Oslo, Pariz, Prag, Riga, Sofija, Stokholm, St. Peterburg, Varšava i Zagreb.

Državna komisija naložila je EKIP-u da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti. Po pravosnažnosti rješenja, Komisija će vratiti firmi „Demetra Tours“ 2.000 eura uplaćenih za vođenje žalbenog postupka jer je usvojena njena žalba, dok će EKIP morati da joj plati troškove sastavljanja žalbe u iznosu od 484 eura.

Sporni tender EKIP-a, institucije kojom rukovodi direktor Darko Grgurović, objavljen je u drugoj polovini novembra 2018. godine, a objavljeno je i jedno pojašnjenje tenderske dokumentacije.

Komisija je utvrdila da je tenderska dokumentacija bila nezakonita u dijelu traženih posebnih uslova za izvršenje nabavke jer je EKIP tražio, između ostalog, „da je ponuđač dužan da za potrebe naručioca rezerviše i kupi avio-kartu za ekonomsku klasu za direktne letove sa uključenim prtljagom, koja je u tom trenutku najjeftinija, odnosno niža od cijene navedene u ponudi, sa najpovoljnijim uslovima putovanja“.

Zakonski uslovi propisuju, kako su to napomenuli iz Komisije, da „naručilac nema pravo da u toku realizacije ugovora traženu avio-kartu nabavlja po najjeftinijoj cijeni u trenutku rezervacije, odnosno, kupovine avio-karte, već ima pravo da zahtijeva da traženu kartu za određenu relaciju rezerviše, kupi i dostavi po ponuđenoj, odnosno, ugovorenoj cijeni. Naručilac sporne nabavke dokumentacijom je tražio avio-karte za 31 destinaciju, ali je posebnim uslovom, u slučaju potrebe, tražio i izjavu kojom će se ponuđač obavezati da nabavi avio-kartu za destinaciju koja nije navedena u specifikacijama predmeta nabavke, što je, kako su naveli iz Komisije, nezakonito.

Na taj način, kako je utvrdila Državna komisija, naručilac je ostavio sebi mogućnost „da mijenja predmet nabavke, a time i zahtijeva od izabranog ponuđača da vrši usluge za koje nije dao ponudu, što može da dovede do diskriminacije ponuđača u toku realizacije ugovora o javnoj nabavci“.

Zbog nezakonitosti, Komisija je po službenoj dužnosti poništila tendersku dokumentaciju u dijelu člana 7 Nacrta ugovora o javnoj nabavci.

Bonus video: