PRVI KORAK KA POBJEDI MILIČKOVIĆA

Ustavni sud razmatra zakonitost naknada za OIE na računu za struju

"Savjetovali su premijeru Markoviću da najavi ukidanje naknade OIE 1 prije nego što to uradi Ustavni sud", naveo je Miličković
2304 pregleda 0 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Ustavni sud uzeo je nakon godinu u razmatranje zahtjev da ocjenu ustavnosti dijela Zakona o energetici i Uredbe o podsticaju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, saopštio je danas jedan od podnosilaca inicijative Vaslije Miličković navodeći da su na osnovu ovih nezakonitih akata na račune za struju dodate stavke za obnovljive izvore.

On je ove stavke nazvao reketom Mila Đukanovića, čiji su sin, kumovi i prijatelji vlasnici većine malih elektrana.

Miličković je naveo da ga je nakon najave današnjeg protesta ispred Ustavnog suda na razgovor primio predsjednik te instutucije Dragoljub Drašković, koji ga je obavijestio da je inicijativu uzeo u razmatranje i da tražio izjašnjenje Vlade i Skupštine.

"Time smo ostvarili prvu pobjedu i prekidamo na mjesec dana proteste ispred Ustavnog suda, ali ćemo ih održavati ispred Vlade i Skupštine kako bi ih podjećali da pošalju ustavnom izjašnjenje na našu inicijativu", kazao je Miličković.

On je naveo da se preko ovih stavki na računu nezakonito od građana uzima 30 miliona eura.

Na pitanje da prokomentariše najavu premijera Duška Markovića o ukidanju stavke obnovljivi izvori 1, Miličković je kazao da je neko savjetovao premijera da sada ukine tu stavku prije nego što je ukine Ustavni sud.

"Marković kaže da tu stavku više neće plaćati građani iz džepa već da će je Vlada platiti iz budžeta, što je prevara. Ne želimo da rekete MIlu Đukanoviću plaćamo ni iz džepa ni iz budžeta", kazao je Miličković.

Na pitanje da li će u slučaju ukidanja naknada taj novac biti vraćen građanima, Miličković je kazao da bi morali to da urade, novodeći da će se on pozvati na Zakon o zviždačima koji predviđa da oni koju prijave nezakonitosti mogu dobiti 5 odsto vrijednosti nezakonito pribavljenog prihoda.

"Taj novac ću uplatiti u fond za žrtve režima Mila Đukanovića", kazao je Miličković.

On i dr Božidar Vujičić, koji su potpisnici inicijate, sa dvadesetak građana danas su na kratko protestovali ispred tužilaštva i Vlade tražeći reakcije tih institucija.

Od VDT-a Ivice Stankovića i SDT-a Milivoje Katnić traže da “pod hitno uzmu u rad krivičnu prijavu protiv premijera Duška Markovića, kao organizatora kriminalne grupe i drugih NN lica”, a sve u vezi s prošlogodišnjim, i pred sudom osporenim, preuzimanjem akcija Rudnika uglja Pljevlja.

Preporučujemo za Vas