Atlas bi da isplati bivšu direktoricu Bolnice Meljine, ona "ne zna svoj broj računa"

Bivša direktorka Bolnice Meljine je jedina tražila uvođenje stečaja pa bi isplatom njenog potraživanja od 19 hiljada eura to bilo izbjegnuto
6551 pregleda 4 komentar(a)
Ukinute tri presude o pokretanju stečaja: Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ukinute tri presude o pokretanju stečaja: Meljine, Foto: Slavica Kosić

Bivšoj direktorki Meljine kompleksa - Bolnica Meljine Oliveri Elez Mihailović juče je u Privrednom sudu advokat nekadašnjeg poslodavca Milovan Milošević ponudio da joj se odmah isplati 19.040,28 eura za neisplaćene zarade, ali ona je kazala da ne može da se sjeti novog broja svog žiro-računa koji je otvorila u Sosijete Generale Montenegro banci.

Elez Mihailović od sredine prošle godine traži pokretanje stečaja zbog neisplaćenih zarada u preduzeću, u kojem je bila direktor, a kojim gazduje Atlas grupa biznismena Duška Kneževića koji je na Interpolovoj potjernici. Ona potražuje zarađeni novac za period od oktobra 2016. godine do juna 2018. godine.

Privredni sud je donio tri presude o pokretanju stečaja u Meljine kompleksu, a Apelacioni sud je po žalbi Kneževića poništio sve tri presude. Stečajni sudija Privrednog suda Milica Vlahović dobila je da vodi stečajni predmet za Meljine kompleks, koji je odlukom Apelacionog suda prethodno oduzet predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću.

Nakon što je juče u nastavku suđenja Milošević ponudio da se odmah ispati novac za neizmirene zarade bivšoj direktorki ona je objasnila da je njen prethodni račun iz Atlas banke blokiran nakon što je u toj banci pokrenut stečaj, kao i da trenutno nije u posjedu podataka o broju novog žiro-računa koji je otvoren u Societe Generale Montenegro banci.

Privremeni stečajni upravnik Meljine kompleksa Saša Zejak ostao je pri tvrdnjama da postoje svi razlozi za pokretanje stečaja u tom preduzeću i usprotivio se načinu na koji stečajni dužnik želi da izmiri svoju obavezu. On je objasnio da predlagača stečaja (Elez Mihailović) može namiriti isključivo stečajni dužnik u skladu sa zakonom.

“Račun stečajnog dužnika je blokiran, te bi namirenjem predlagača na nezakoniti način bila narušena lista dugovanja prema povjeriocima evidentirana kod prinudne naplate Centralne banke (CBCG), tako da bi stečajni dužnik bio u obavezi da najprije namiri sve blokirane iznose, a nakog toga predlagača stečaja”, istakao je Zejak.

Milošević je objasnio da im Zakona o obligacionim odnosima (član 303) omogućava da isplate bivšoj direktori novac koji joj duguju. “Sve navedeno je nevažno, jer stečajni dužnik izričito izražava spremnost da osnivač, čak, i toku današnjeg dana izmiri cjelokupno potraživanje, koje samim izražavanjem spremnosti za isplatu stečajni dužnik ne spori ni po visini, ni po osnovu”, naglasio je Milošević.

Zejak mu je odgovorio da zakon “ne prepoznaje haotično uplaćivanje dugovanja od strane lica koja nijesu u poslovnim odnosima bez predviđenih procedura”. On je Miloševiću tražio da obavijesti sud na koji to zakonom propisani način želi prioritetno da izmiri Elez Mihailović ne narušavajući redosljed prioriteta po blokadi kod CBCG.

Milošević je odgovorio da će ukidanjem posljedica stečaja prioriteti redosljeda u naplati “ostati neokrnjeni u odnosu na period prije podnošenja predloga za pokretanje stečaja, a stvoriće se uslovi da stečajni dužnik izmiri sva potraživanja za šta očigledno postoje uslovi i dovoljno raspoložive imovine”.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević više je puta proteklih nekoliko mjeseci saopštavao da “stečajna kriminalna grupa” želi da mu otme imovinu u Herceg Novom i ponovljao optužbe da su u toj grupi Jovanić, Zejak i advokatica Snežana Jović.

Vlahovićeva je naložila Elez Mihailović da u roku od tri dana dostavi sudu izjašnjenje, odnosno, obavještenje o broju žiro-računa i naziv banke, imajući u vidu navode advokata stečajnog dužnika u vezi sa eventualnom uplatom.

Naredno ročište je zakazano za 23. maj ove godine.

Meljine kompleks osim bolnice obuhvata i 50 hiljada kvadrata na samoj obali mora.

Navodi Privrednog suda za stečaj su neistiniti

Apelacioni sud je je 21. marta ove godine poništio treću Jovanovićevu presudu o pokretanju stečaja u Meljinama. Taj sud je ocijenio da je Privredni sud postupio suprotno njegovoj ulozi u sistemu sudske vlasti u Crnoj Gori i da nije postupao prema ukidnim razlozima Apelacionog suda za prethodno rješenje.

"Neistiniti su i potpuno proizvoljni navodi prvostepenog suda da Apelacioni sud selektivno primjenjuje pravne norme i da “pogoduje interesima osnivača stečajnog dužnika, a kako ne bi došlo do otvaranja stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Meljine kompleks”, kao i ostali navodi kojima se na neistinit i neprimjeran način karakteriše rad drugostepenog suda”, ističe se u presudi Apelacionog suda.

Bonus video: