Vlada i CRBC će potpisati prilog Ugovora: Za sistem za vodosnabdijevanje 14,2 miliona eura

Na sjednici je konstatovano da vremenski uticaj tih radova nema direktne implikacije na novi rok za završetak ukupnih radova, koji ostaje nepromijenjen – do 30. septembra naredne godine
1153 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada će sa kineskom kompanijom CRBC potpisati prilog Ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac – Mateševo autoputa Bar – Boljare, koji se odnosi na gradnju sistema za vodosnabdijevanje, a vrijednost naknadnih radova na tom projektu iznosiće 14,2 miliona eura.

Kako je saopšteno nakon današnje sjednice, Vlada je ovlastila ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da sa kompanijom CRBC, izvođačem radova, potpiše Prilog 4 Ugovora.

"Dokumentom je utvrđeno da će vrijednost naknadnih radova na projektu vodosnabdijevanja iznositi 14,2 miliona eura, bez PDV-a, kao i da se taj iznos smatra dijelom Okvirne sume definisane Ugovorom, koja iznosi deset odsto ugovorene cijene iz osnovnog Ugovora o projektovanju i izgradnji", kaže se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da vremenski uticaj tih radova nema direktne implikacije na novi rok za završetak ukupnih radova, koji ostaje nepromijenjen – do 30. septembra naredne godine.

Vlada je donijela i Uredbu o dopuni uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma jedinicama lokalne samoprave.

"Dopunom je utvrđeno da se poslovi državne uprave iz nadležnosti Ministarstva, koji se odnose na izdavanje urbanističko – tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije, povjeravaju opštinama Budva i Tuzi", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će primjena tog propisa omogućiti investitorima da ostvare prava za izdavanje potrebne dokumentacije na nivou lokalnih samouprava.

Vlada je usvojila i Informaciju o refinansiranju i reprogramiranju kreditnih obaveza Opštine Plav i prihvatila Aneks Ugovora o cesiji.

Navodi se da je prilikom predstavljanja Informacije navedeno je da se predlaže smanjenje kamatne stope i prolongiranje roka otplate kredita sa dvije na četiri godine, čime bi se smanjilo mjesečno opterećenje budžeta Opštine.

"Imajući u vidu da ovo ne predstavlja novo zaduženje, već samo smanjenje mjesečnih opterećenja po osnovu kreditnih obaveza, Vlada je dala saglasnost na refinansiranje i reprogramiranje kreditnih obaveza Opštine Plav", kaže se u saopštenju.

Bonus video: