Obradović i Ivanović uvezli lošu opremu za brikete

Parnične stranke nijesu osporavale nalaz vještaka Dedića, ali je advokat OMP-a Nikola Martinović zatražio da ga dopuni i odgovori na pitanje da li je moguće obaviti zamjenu mlinova i koliko to košta
2888 pregleda 6 komentar(a)
Investicija bila vrijedna 2,5 miliona: Sa svečanog otvaranja fabrike, Foto: Vesko Belojević
Investicija bila vrijedna 2,5 miliona: Sa svečanog otvaranja fabrike, Foto: Vesko Belojević

Oprema OMP Engineeringa instalirana u propaloj fabrici Plantaža za proizvodnju briketa od lozovine - Plantomp, nikada ne bi mogla da proradi i omogući proizvodnju.To je utvrdio Goran Dedić, vještak mašinske struke, za potrebe sudskog spora koji se već četiri godine vodi u Privrednom sudu između bivših poslovnih partnera.

OMP od bivšeg partnera državne kompanije Plantaže tužbom traži dva miliona eura za nadoknadu štete na ime ulaganja u fabriku briketa, koju su gradili zajedno sa Plantažama, i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti. Plantaže kontratužbom traže odštetu za ulog u fabrici koja nikada nije proradila. “Proizvodna linija ne samo što je pogrešno instalirana već postoje brojni nedostaci u istoj”, saopštio je Marko Hajduković, advokat Plantaža napominjući da je vještak potvrdio da ova linija ne može proizvoditi brikete od lozovine.

Maratonski postupak, vodi predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić koji skoro dvije godine nije obezbijedio svjedočenje vlasnika OMP Engineering Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, kao ni svjedočenje direktora propale fabrike briketa Plantomp Petra Šćepanovića.

Oni se ni juče nijesu pojavili u sudu, a sudija je objasnio da nema dokaza da su o ročištu obaviješteni i pozvao ih ponovo da se pojave 26. juna ove godine, kada bi trebalo da bude nastavljena glavna rasprava. Poziv je upućen i vještaku Draganu Pavićeviću, koji se takođe juče nije pojavio u sudnici.

Parnične stranke nijesu osporavale nalaz vještaka Dedića, ali je advokat OMP-a Nikola Martinović zatražio da ga dopuni i odgovori na pitanje da li je moguće obaviti zamjenu mlinova i koliko to košta? Sud je naložio vještaku Dediću da u roku od 21 dan dopuni nalaz, a vještaku poljoprivredne struke Radu Mijoviću da priloži dokaze iz vremena kada je imenovan za vještaka kako bi se utvrdilo da li može dati valjan nalaz za oblast voćarstva i vinogradarstva.

Fabrika briketa je svečano otvorena u julu 2011., ali nije proradila. Kada je otvorena fabrika “Plantomp”, navedeno je da ukupna investicija vrijedi 2,5 miliona eura. Direktorica Plantaža Verica Maraš tada je izjavila da je ideja stara 20 godina i da su partnere birali na tenderu koji je dva puta obnavljan.

Vještaku nude put van zemlje

Vještak Dedić nije mogao saopštiti cijenu zamjene opreme da bi ova fabrika proradila, i napomenuo da sud od njega to nije ni tražio.Objasnio je da je “ovo je specifična oprema koja se radi po narudžbi” i nema sličnih sa kojima bi je uporedio.

Advokat Martinović je ponudio da finansiraju putovanje vještaka mašinske struke u Austriju ili neku drugu zemlju regiona, kako bi kvalitetnije dopunio nalaz.

Bonus video: