Budi odgovoran: Izrečene dvije kazne od po 100 eura

Kampanju Budi odgovoran pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije
1018 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Budi odgovoran (screenshot)
Ilustracija, Foto: Budi odgovoran (screenshot)

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano sedam pritužbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne od po 100 eura.

Evidentirana je i jedna pohvala, koja se odnosila na novootvoreni kafić Room56 u Nikšiću.

Inspektori su sa po 100 eura kaznili kafanu u Tuzima i pekaru u ulici Pera Ćetkovića u Podgorici, nakon što su utvrdili da ne posjeduju opštu poresku registraciju.

Inspektori su u oba objekta zabranili obavljanja djelatnosti i izdali prekršajni nalog na iznos od po 100 eura.

Građani su se žalili i na parking, ali i na šinski prelaz u nikšićkom naselju Straševina. Oni su upozorili da voz prolazi u vrijeme kada djeca završavaju sa školom i prelaze prugu.

"Voz se nekada zaustavlja, a nekad ne, zavisi od raspoloženja mašinovođe. Nekad je rampa spuštena, a voza uopšte nema i napravi se velika gužva. Molim vas da reagujete, jer se sve češće dešavaju nesreće na tom prelazu“, navodi se u prijavi.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole kafane i šahovskog kluba u Podgorici.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: