Supruga Latinovića ne da da se prodaje zajednička imovina

Latinović je bio partner Marovića u brojnim poslovima u Budvi, među kojima je i izgradnja TQ Plaze. Tim poslom Opština Budva oštećena je za oko 20 miliona eura”...
7444 pregleda 5 komentar(a)
Mirko Latinović (arhiva)
Mirko Latinović (arhiva)
Ažurirano: 16.05.2019. 16:00h

Biznismen Mirko Latinović navodno pokušava da rasproda višemilionski vrijednu imovinu koju posjeduje u Crnoj Gori, ali je njegova supruga Olgica upozorila predsjednika Notarske komore Crne Gore Branislava Vukićevića da će ih krivično goniti ukoliko ovjere bilo koji ugovor kojim je to predviđeno.

Beograđanin je bio svjedok saradnik u više krivičnih postupaka koji su se vodili protiv organizovane kriminalne grupe u Budvi.

On je, između ostalih, tada specijalnim tužiocima saopštio da je na vrhu te kriminalne piramide nekadšanji funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović.

Dopis u koji su “Vijesti” imale uvid, poslat je i notarskim kancelarijama u Budvi, Herceg Novom, Tivtu i Kotoru, jer se nepokretnosti Latinovića nalaze u navedenim gradovima.

U tom dokumentu Olgica Latinović napisala je da je suvlasnik i osnivač privrednog društva “Tradeunique CG” u kojem je suvlasnik i njen suprug Mirko Latinović.

“Pored brojne imovine i nepokretnosti koje poseduje navedeno privredno društvo, moj suprug poseduje imovinu u Crnoj Gori na svoje lično ime, kao i ja. Imajući u vidu da sva imovina nas dvoje, kao supružnika, predstavlja zajedničku imovinu koja je stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice i koja može biti predmet podjele bračne tekovine, obavještenjem zahtijevam da obavijestite članove – notare, Notarske komore Crne Gore, da se uzdrže od ovjere bilo kakvih ugovora koji se tiču otuđenja ili opterećenja imovine, kako Mirka Latinovića lično, tako i privrednog društva DOO ‘Tradeunique CG’, bez moje izričite saglasnosti”, piše u dopisu poslatom Vukićeviću.

Istakla je da bi svako postupanje u suprotnosti sa tim što je tražila dovelo do nenadoknadive štete po nju:

“A stekli bi se i uslovi za pokretanje postupaka protiv notara koji imaju navedena saznanja. Ovom prilikom Vas obavještavamo da ćemo o gore navedenom obavijestiti i notare za gradove Budva, Herceg Novi, Tivat i Kotor, jer se po teritorijalnoj pripadnosti nepokretnosti nalaze u navedenim gradovima”, piše u dopisu proslijeđenom i notarima iz tih gradova.

“Vijesti” saznaju da se Latinovići razvode i da su zbog toga počeli pregovore o podjeli imovine u Crnoj Gori, Srbiji, Rusiji...

Olgica Latinović u sudskom postupku pokrenutom u Crnoj Gori pokušava da ostvari svoje pravo kao osnivač i suvlasnik kompanije - da se upozna sa poslovanjem firme.

Navodno, njen suprug joj to nije omogućio, jer, uprkos tome što je po zakonu bio dužan, nije želio da joj redovnim putem omogući uvid u poslovnu dokumentaciju.

Da je Latinović naumio da prodaje imovinu u Crnoj Gori potvrđeno je i krajem januara, kada je objavljen oglas o prodaji zemljišta na poluostrvu Luštica - oko 105.000 kvadrata, plaže površine 5.690 kvadrata i austrougarske tvrđave Arza od 1.455 kvadrata.

Arza je 2005. prodata rusko-crnogorsko-srpskom konzorcijumu koji čine Akcionarska komercijalna banka, Tradeunique CG i RCG Invest Herceg Novi. Konzorcijum je kupio zemljište na Arzi za 4,5 miliona eura.

Latinović je prije dvije godine u srpskim medijima najavio izgradnju turističkog kompleksa poznatih hotelskih lanaca.

Latinović je bio partner Marovića u brojnim poslovima u Budvi, među kojima je i izgradnja TQ Plaze. Tim poslom Opština Budva oštećena je za oko 20 miliona eura. Nakon sporazuma potpisanih sa Specijalnim državnim tužilaštvom, na ime odštete od 19,5 miliona eura, Opštini Budva pripalo je 8.129 kvadrata prostora, uglavnom u nedovršenoj lameli C.

Kome koliko pripada

Mirko Latinović tek je posljednjih deset godina većinski vlasnik firem “Tradeunique CG”, nakon što je navodno suprugu prevario prilikom izmjene vlasničke strukture.

Prema saznanjima “Vijesti”, do tada je vlasnik crnogorske firme bila kompanije iz Srbije, u kojoj su vlasnici sa po 50 odsto bili supružnici Latinović.

Tada je, tvrdi sagovornik “Vijesti”, Mirko Latinović predložio supruzi da se to promijeni i da u Crnoj Gori budu suvlasnici, njih dvoje i dvoje dece sa po 25 odsto udjela u kompaniji.

Nakon završene raspodijele, on je dobio 55 odsto, a supruga i njihovo dvoje djece po 15 odsto.

Takva raspodjela omogućila je Latinoviću sa o svim poslovima samostalno odlučuje.

Bonus video: