Koncesioni akt za Aerodrome opet vraćen na doradu

Ministar prosvjete Damir Šehović (SD) je na službenom putu, u SD-u kažu da ministar zdravlja Kenan Hrapović nije napustio sjednicu
2931 pregleda 4 komentar(a)
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.05.2019. 16:41h

Vlada na današnjoj sjednici nije raspravljala o koncesionom aktu za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore (ACG), nego je odlučila da se predlog o tome ne uvrsti na dnevni red, već vrati na doradu, tvrde u izvršnoj vlasti.

Da se materijal za ugovore za izdavanje državnih aerodroma, koje zagovaraju ministar saobraćaja Osman Nurković (BS) i DPS, dodatno dorade i usklade sa zakonom tražile su Socijaldemokrate (SD), ali zbog toga nije bilo revolta koji bi vodio izlasku iz vladajuće koalicije, kako se spekulisalo. To je "Vijestima" saopšteno u Vladi i SD-u.

Jedan od članova Vlade iz SD-a, ministar prosvjete Damir Šehović je na službenom putu, a u SD-u kažu da ministar zdravlja Kenan Hrapović nije napustio sjednicu.

Hrapović, nakon što na telefonski poziv "Vijesti" nije odgovorio, porukom je obavijestio da je na sjednici Vlade.

U Vladinom Birou za odnose sa javnošću su odgovorili da je u toku pauza sjednice izvršne vlasti, koju je tražio premijer Duško Marković jer ima ministara koji su odsutni zbog obaveza u parlamentu.

Iz Biroa za odnose sa javnošću su obavijestili da je u 16.20 nastavljena sjednica Vlade.

Ministar odbrane Predrag Bošković je pred poslanicima obrazlagao predlog novog Zakona o vojsci.

Marković je 7. marta najavio da će se Vlada "za desetak dana" baviti koncesionim aktom za davanje oba crnogorska aerodroma u dugogodišnji zakup.

Ministar Nurković nedavno je rekao da će on biti usvojen nakon prvomajskih praznika i da su ispunjeni svi uslovi.

On to najavljuje od oktobra prošle godine, ali je zbog protivljenja SD-a akt vraćan sa Komisije za ekonomsku politiku uz zahtjeve da se uskladi sa zakonom.

Nurković je tada kazao da su izmijenili detalje koji nijesu bili suštinski ali da su zadovoljili “tu, možda, sujetu ili oponiranje procesu”.

Iz SD-a, čiji kadrovi upravljaju Aerodromima, odgovorili su da to nijesu detalji već brojne nezakonitosti i suštinske nelogičnosti.

„Ne znam kako ko iz kojeg ugla gleda. Mi smo radili na tekstu da on bude zakonit, koncesioni akt mora biti zakonit, Vlada ne može usvajati dokumenta koja su nezakonita. Bilo je određenih sugestija da se unaprijedi sadržaj koncesionog akta, da se u koncesionom aktu odgovori na sva pitanja, odnosno zahtjeve koji proizilaze iz Zakona o koncesiji”, kazao je Marković nedavno u Budvi, povodom nesaglasja između koalicionih partnera.

On je kazao da su od Ekonomskog fakulteta dobili i posljednji dokument koji je nedostajao u pripremi usvajanja koncesionog akta, a to je elaborat o tržišnoj vrijednosti aerodroma.

Predstavnici SD-a su insistirali na ovom dokumentu da bi se tačno znalo šta država daje u zakup i koliko to vrijedi. Naveli su i da je javni poziv bez te procjene nezakonit. Ako je u tom dokumentu imovina koja se daje u zakup procijenjena na iznos veći od 150 miliona o njemu mora da se izjasni Skupština. U tom slučaju bila bi neophodna dva glasa poslanika SD-a. Ako je imovina manja, akt usvaja Vlada i glas ministara iz SD-a nije neophodan za većinu.

“Vjerujem da ćemo u narednih desetak dana imati cjelinu koncesionog akta potpuno zaokruženog sa svim potrebnim sadržajima koje nam Zakon nalaže, na dnevnom redu Vlade i da ćemo ga usvojiti i pokrenuti koncesioni postupak koji ide u dvije faze - prekvalifikacioni postupak koji traje 30 dana i koji će nam pokazati da li i koje interesovanje imamo. Ako budemo interesovanja, ako budu kvalitetna, kredibilna, onda idemo u sljedeću fazu tendera koji će trajati tri do četiri mjeseca”, najavio je Marković 7.marta.

Većina u Vladi bi oba aerodroma da izda na 30 godina, a traži na startu jednokratnu naknadu od 100 miliona. Očekuje i godišnju naknadu od dijela prihoda od pet na početku do čak 20 miliona u kasnijem periodu zakupa. Ministarstvo očekuje da će zakupac investirati 200 miliona eura u aerodrome, da bi njihov kapacitet pratio razvoj turizma i povećanje broja gostiju.

Bonus video: