Novi krug pozajmica preko obveznica krajem maja

Ministarstvo finansija ponudiće državne obveznice u vrijednosti od 115 miliona na period od pet godina
389 pregleda 2 komentar(a)
Ministar Radunović, Foto: Zoran Đurić
Ministar Radunović, Foto: Zoran Đurić

Ministarstvo finasija krajem ovog mjeseca realizovaće drugu tranšu državnih obveznica na domaćem tržištu, a novac koji tako pozajmi usmjeriće za finansiranje manjka u državnoj kasi u ovoj godini.

Obveznice su državne hartije od vrijednosti čijom prodajom se država zadužuje, a kupcu isplaćuje garantovani godišnji prinos.

Resor kojim rukovodi ministar Darko Radunović je sredinom aprila realizovao prvu tranšu državnih obveznica i tada je ukupno prikupljeno 64,51 milion eura. Ministarstvo je tada emitovalo obveznice u ukupnoj vrijednosti od 190 miliona eura i to u dvije serije.

Prva serija je bila na sedam godina u vrijednosti od 50 miliona eura koje su u potpunosti rasprodate, a u drugoj seriji je emitovano je obveznica u vrijednosti od 140 miliona eura na pet godina, od čega je prodato 25 miliona.

“Potražnja za sedmogodišnjom emisijom bila je veća, nego sama ponuda, pa je na kraju, cijena po kojoj su akcije prodate bila i veća od nominalne, zbog čega je država prihodovala 150 hiljada eura. Shodno tome, možemo reći da je emisija obveznice od sedam godina završena već u prvoj tranši, tako da ona neće više biti emitovana. Ministarstvo finansija planira nastavak realizacije petogodišnje obveznice. Biće emitovan preostali iznos u visini od oko 115 miliona eura, na period od pet godina godina, uz kamatnu stopu od tri odsto”, saopšteno je juče iz Ministarstva.

Kako su naveli, kao i u prvoj emisiji, obveznice će biti dostupne svim fizičkim i pravnim, domaćim i stranim licima, a akcije se mogu kupiti preko ovlašćenih brokera ili putem kastodi odjeljenja kod komercijalnih banaka, a uplate je moguće vršiti u zemlji i u inostranstvu.

Ovo je prvi put da Ministarstvo finansija emituje obveznice na domaćem tržištu, jer je država ranijih godina novac koji je nedostajao budžetu tražila najvećim dijelom kroz emisije obveznica na stranom tržištu.

Nominalna vrijednost jedne obveznice je bila 1.000 eura.

Bonus video: