Konjević: Porazno je što preko 70.000 građana prima ispod 250 eura

"SDP smatra da to opterećenje se mora korigovati naniže do iznosa izmedju 50-55% jer pod ovakvim poreskim opterećenjima vrlo teško je poslovati"
959 pregleda 13 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Socijaldemokratska partija pozdravlja dogovor socijalnih partnera kojim se povećava minimalna zarada nakon šest godina sa 193 na 222 eura.

"Ostaje porazna činjenica da preko 70.000 građana primaće i dalje zarade ispod 250 eura. Kao što smo više puta rekli samo istrajan javni pritisak dovešće do povećanja minimalne zarade. Smatramo, međutim, da je ova mjera nedovoljna i zakašnjela i SDP će nastaviti sa snažnim insistiranjem da se zarada uveća na predloženih 250 eura koliko iznosi po našem prijedlogu zakona koji je u skupštinskoj procedure", navodi se u saopštenju Raška Konevića, potpredsjednika i poslanika SDP.

On dodaje da je neophodno smanjenje poreskog opterećenja na zarade koje je sada oko 67% i među najvećim je u Evropi.

"SDP smatra da to opterećenje se mora korigovati naniže do iznosa izmedju 50-55% jer pod ovakvim poreskim opterećenjima vrlo teško je poslovati. Vlada mora da obezbjedi da se zakon primjenjuje na sve jedanko i da se konačno uhvati u koštac sa sivom ekonomijom jer u ovakvim okolnostima imamo poštene i zakonu posvećene privrednike koji pune budzet i one koji nelegalnim poslovanjem, koje se toleriše, predstavljaju nelojalnu konkurenciju i ostvaruju enormne prihode na uštrb državnog budzeta", navodi Konjević.

Zaključuje se da u SDP-u smatraju da Vlada mora da obezbjedi veću poresku bazu, smanji sivu ekonomiju i dovede u strogu disciplinu sve poreske obveznike, a ne da u sistemu postoje privilegovani pojedinci i kompanije koji ne pla'aju ili duguju poreze.

Bonus video: