Ne poslujem sa političarima, partneri mi nijesu Gvozdenovići

Turski biznismen u intervjuu “Vijestima” ističe da oni nijesu paravan za crnogorske tajkune i političare, niti da vrtićem kupuje dozvolu za hotel u Budvi
14826 pregleda 18 komentar(a)
Arikan, Foto: Privatna arhiva
Arikan, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.05.2019. 21:04h

Ne doniramo vrtić gradu Budvi, da bismo dobili saglasnost na gradnju hotela sa pet zvjezdica „Mia Budva“, jer to nama ne treba, već zato što je tradicija naše kompanije da doniramo obrazovne ustanove zemlji u kojoj želimo da investiramo i širimo naš biznis. Mi ćemo dobiti dozvolu svakako, jer su svi naši projekti u svijetu po zakonu, kao što je i ovaj u Crnoj Gori.

To je u razgovoru za „Vijesti“ kazao turski biznismen Habip Arikan komentarišući Protokol o donaciji koji je početkom aprila u ime kompanije „Mia investments“ potpisao sa gradonačelnikom Budve Markom Batom Carevićem. Protokolom je predviđeno da turska kompanija u roku od dvije godine od početka gradnje luksuznog hotela na parceli pored hala Jadranskog sajma, gradu izgradi vrtić, opremi ga i pokloni.

“Pitajte me sve šta vas zanima, mi nemamo šta da krijemo, jer ništa nelegalno ne radimo, ni ovdje nego nigdje u svijetu, gdje god su naše investicije. Mi isključivo radimo po zakonu i ništa ne krijemo“, tako je počeo razgovor Arikan, koji već dvije i po godine pokušava da u Budvi započne gradnju „Mia Budva“, investcije vrijedne više od 60 miliona eura.

“Odmah želim da javnosti kažem, u vezi sa spekulacijama koje su se pojavile vezano za protokol o donaciji. Predložili smo da doniramo vrtić, jer se moja porodična kompanija šest decenija bavi edukacijskim sektorom u Turskoj i izgradila je više od 150 škola, fakulteta i ostalih obrazovnih ustanova, kojima rukovodimo. Ja sam taj koji je lično predložio to gradonačelniku Careviću, jer želimo da gradu poklonimo vrtić. Hoćemo, kao društveno odgovorna kompanija, kako smo svuda u svijetu prepoznati, da doniramo najmlađim stanovnicima ovoga grada savremenu predškolsku ustanovu. To nije nikakva kupovina dozvole, kako se želi predstaviti ovdašnjoj javnosti“, kazao je Arikan.

Prema njegovim riječima, protokol nije bio nikakva tajna i zato ga sada čude takve priče.

“O tome je bilo upoznato i Vladino ministarstvo, kao i političke partije u ovome gradu. Ništa nismo sakrivali od javnosti, jer nismo ništa nezakonito radili. Moja porodica je prepoznata, ne samo u Turskoj, kao veliki donator. Želimo u Budvi da ostanemo i da nastavimo da razvijamo biznis, zato nam je i namjera da gradu poklonimo ono što mu je trenutno najpotrebnije, a odlučili smo se za vrtić, jer to je sektor u kome imamo višedecenijsku tradiciju. Uradićemo projekat vrtića, izgraditi ga i opremiti i pokloniti gradu. I to je jedina istina“, tvrdi Arikan.

On je dodao da želi upoznati crnogorsku javnost da svi poslovi koje u svijetu obavlja sa svojim partnerima, a sa kojima je i u Crnoj Gori, su veoma zakoniti, čisti i transparentni.

„Svi nas jako dobro znaju u svakoj državi u kojoj radimo. Mi smo poznata porodica u Turskoj, vjerujte mi. Moja porodica je iz sektora obrazovanja, moj otac i stric su bili profesori. Oni su počeli biznis na kraju 60–ih godina prošlog vijeka u sektoru obrazovanja. Poslije toga mi smo počeli da razvijamo i druge biznise, od transporta, edukacije, turizma, industrije energije, razvoja nekretnina“, istakao je Arikan.

Arikan se nalazi na čelu mreže kompanija, koje posluju u više od 15 država svijeta i zapošljavaju oko 95 hiljada radnika.

Zamoljen da odgovori ko su vlasnici firme „Mia investments“, odnosno ko stoji iza firmi koje raspolažu za 66 odsto kapitala londonskih kompanija Feelife Limited, Lowell Resources Limited i Corpes Properties Limited, čiji su osnivači sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, Arikan je kazao da su to isključivo njegovi dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri Murat Kader i Ozan Sener i niko drugi.

„Mia investments“ smo mi, nas tri partnera, dugogodišnja prijatelja, koji zajedno razvijamo biznis u svijetu. Jedan sam ja, drugi je Murat Kader, koji je najbolji arhitekta u Turskoj. U njegovoj kancelariji radi više od stotinu arhitekata. Oni su projektovali za nas i izgradili više od 14 miliona kvadrata. Treći partner je Ozan Sener, njegova kompanija je čuvena „Sera group“, jedna od najvećih graditeljskih kompanija u Turskoj... gradili su aerodrome, luke i velike infrastrukturne projekte od Dubaija do Evrope. Mi smo najbolji prijatelji. Prije tri i po godine odlučili smo da razvijamo neki novi projekat u Evropi. Mi imamo mnogo projekata po svijetu i imamo puno kompanija na Djevičanskim Ostrvima. Tri kompanije koje se pominju na Djevičanskim Ostrvima su kompanije svakog od nas tri poslovna partnera i to je jedina istina. Mi smo sve detalje objasnili Centralnoj banci u Crnoj Gori. Centralna banka me je pitala ko su vlasnici, donio sam sva dokumenta ko su vlasnici i tu nema tajni“, istakao je Arikan.

Upitan da li poznaje Branimira Gvozdenovića i njegovog sina Marka, i da li se oni kriju iza ofšor kompanija, jer se spekulisalo da stoje iza firme „Safiro beach“, na kojoj treba da se gradi „Mia Budva“, Arikan je bio kategoričan da oni nijesu partneri u poslu.

„Nije tačno da iza bilo koje od firmi stoje Gvozdenovići. Ja nemam nikakav biznis sa njima, niti sam sa njima partner. To nije moguće, vlasnik zemlje koju smo kupili u Budvi je firma „Safiro beach“ iz Londona i mi njih znamo lično. Kada je ova zemlja „došla“ na naš sto, odradili smo kompletnu istragu. To je za nas uradila poznata svjetska kuća „Deloitte“, koja nas prati u svim našim investicijama. Utvrđene su sve činjenice i nakon toga, po savjetu naših advokata, odlučili smo se da uđemo u ovu investiciju“, naglasio je Arikan.

On je ustvrdio da je upoznat sa svim pričama oko političara i njihove umiješanosti, ali da to nije slučaj sa ovim projektom.

“Ni u Crnoj Gori, ni u Turskoj, niti bilo kojoj drugoj zemlji ja ne radim sa političarima. To nisam radio u životu. Mi nemamo nikada drugo lice u poslu, i nijesmo nikome paravan. Nismo došli u Crnu Goru da napravimo samo jedan projekat, mi smo ovdje za dugoročne investicije. Želimo više biznisa da pokrenemo u Crnoj Gori. Gledamo različite sektore, kako možemo da napravimo neku investiciju u dugoročnom periodu. U svim našim projektima imamo saradnju i pomoć naše ambasade. Tako smo i od naše ambasade u Crnoj Gori dobili uvjeravanja da je ovo sigurna država u koju možemo ulagati i zato smo ovdje, jer smo mnogo zavoljeli Budvu“, zaključio je Arikan.

Nijesmo projektovali ni kvadrat više od dozvoljenog

Arikan navodi da je projekat hotela „Mia Budva“, koji ima dvije kule od po 15 spratova, u potpunosti legalan i urađen samo na osnovu onih parametara iz planske dokumentacije koje im je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja kroz urbanističko- tehničke uslove.

„Nema ni jedan kvadratni metar više projektovan od onoga što je dozvoljeno. Uradili smo sve po zakonu. Ako tu ima nešto izvan zakona, neko je morao da mi pokaže. Imamo advokate, konsultovali smo se svima od ministarstva do lokalne uprave i na osnovu izdatih dokumenta mi smo radili ovaj projekat. Da je zakonom, odnosno planom nam bilo dozvoljeno 20 spratova, mi bismo toliko projektovali, da je bilo duplo manje, mi bismo projektovali toliko koliko je dozvoljeno. Znači, projekt je urađen samo onako kako je dozvoljeno zakonom“, kazao je Arikan.

On je ponovio da je njihova investicija u Budvi „apsolutno legalni posao“.

“Mia Budva će biti mixed use resort (mješoviti rizor“, hotel sa pet zvjezdica.. Arhitektonski biro iz Podgorice Studio grad, lokalni arhitekta, je radio idejno rješenje na osnovu papira koje smo dobili od strane ministarstva. Mia Budva će biti hotel koji će funkcionisati pod internacionalnim brendom. U pregovorima smo sa mnogim svjetskim brendovima, među kojima i Meriot grupom“, naglasio je Arikan i dodao da će zapošljavati lokalnu radnu snagu.

Gradnju hotela će sprovoditi njihov tim, koji to radio i na brojnim investicijama u svijetu, koje su realizovali.

“Dovešćemo naše timove iz Turske“, kazao je Arikan, odgovaraući na pitanje da li je sa nekom od lokalnih građevinskih kompanija već dogovorio posao.

Šest mjeseci gradski arhitekta ćuti

Arikan nije krio razočaranje radom lokalnih službi, prije svega glavne gradske arhitektice zbog njenog ćutanja od više šest mjeseci.

„Da li vjerujete da mi čekamo više od šest mjeseci da glavni gradski arhitekta da saglasnost na ijedno rješenje. Kako je to moguće, ako je po zakonu maksimum 30 dana. Mi čekamo odogovor, pozitivan ili negativan, samo čekamo da nam se dostavi. U procesu smo, a ne dobijamo nikakav odogovor“, kazao je Arikan.

Idejnim projektom, hotel „Mia Budva“ će imati ima dvije podzemne etaže, prizemlje i 15 spratova, a podzemne etaže imaće 13.371 kvadrat neto površine, dok nadzemne 33.942 kvadrata.

„Objekat je projektovan kao pravougaona forma sa postamentom i dvije kule u pravcu istok - zapad. Koncipiran kao slobodnostojeći objekat omogućava distancu prema susjednim objektima. U strukturi forme moguće je prepoznati postament koji obuhvata prizemlje i prvu etažu i dvije smakute kule u kojima su projektovane smještajne jedinice (od II-XV sprata) Projektovane su 352 smještajne jedinice u vidu hotelskih soba sa ukupnim brojem gostiju 770“, navodi se u idejnom projektu.

Bonus video: