Blokirana primanja jer nijesu znali novi račun Atlas banke

Stečajni upravnik Atlas banke kaže da su novi broj računa na koji se uplaćuju rate kredita objavili na sajtu
938 pregleda 0 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković

Atlas banka u stečaju dobila je oko 60 prigovora klijenata jer nijesu bili obaviješteni o novom računu te banke na koji je trebalo da plate ratu kredita, potvrdio je “Vijestima” stečajni upravnik Mirko Radonjić.

Oni negoduju što u skladu sa Zakonom o stečaju i likvidaciji banaka nijesu obaviješteni o novom računu jer su im dospjele rate skinute blokadom mjesečnih primanja za taj iznos. Tvrde da bi uplatili taj novac da su znali novi broj računa, koji je otvoren nakon uvođenja stečaja.

Na pitanje “Vijesti” - zašto ih stečajna uprava nije pismeno obavijestila o novom računu, Radonjić kaže da su to obavještenje objavili na sajtu www.atlasbanka.com a da su ga prenijeli i mediji.

“Sa veoma malim brojem izvršilaca koji su u ovom trenutku angažovani shodno Zakonu o stečaju i likvidaciji banaka, nijesmo bili u mogućnosti korisnicima kredita slati pojedinačna obavještenja. Naši prioritetni zadaci u proteklom periodu su bili obezbjeđenje validnih podataka za Fond za zaštitu depozita, kako bi isplata garantovanih depozita započela u što kraćem roku, rješavanje po prijavama potraživanja koje su povjerioci Atlas banke podnijeli, te rad na finansijskim izvještajima”, kazao je Radonjić.

On je naveo da je to predviđeno zakonom “kao obaveza stečajnog upravnika i oročeno veoma kratkim rokovima”, kao i da se trude “da sa minimalnim kapacitetima što bolje odgovore svim obavezama”.

“Imajući u vidu da je broj korisnika kredita na dan otvaranja stečajnog postupka preko 6.000, oko jedan odsto njih nije znao novi račun”, naglasio je Radonjić.

On kaže i da svaka banka preko koje klijent uplaćuje ratu kredita Atlas banci u stečaju zna novi broj računa, tako da je dovoljno da klijent kaže da kredit plaća Atlas banci i identifikuje partiju kredita.

Šta piše u zakonu

U članu 43 Zakona o stečaju i likvidaciji banaka, navedeno je da stečajni upravnik može prenijeti dio ili ukupnu imovinu ili obaveze banke u stečaju na drugu banku ili banke, na čije račune bi se u ovom slučaju uplaćivale rate kredita, i bez saglasnosti dužnika banke, ali da stečajni upravnik o tome “obavještava deponente, druge povjerioce i dužnike banke, u roku od pet radnih dana od dana izvršenog prenosa“.

Bonus video: