Rašid nagomilao gubitak za osam godina na 2,6 miliona eura

Firma „Budva heights“, odbjeglog palestinskog biznismena Muhameda Borhana Rašida, Poreskoj upravi predala izvještaje o poslovanju od 2011. pa do prošle godine
5509 pregleda 3 komentar(a)
Rašidova parcela do parcele predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića: Košljun, Foto: Vuk Lajović
Rašidova parcela do parcele predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića: Košljun, Foto: Vuk Lajović

Odbjegli palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid podnio je početkom maja Poreskoj upravi (PU) finansijske izvještaje o poslovanju svoje firme „Budva heights“ za proteklih osam godina, po kojima je gubitak dostigao 2,6 miliona eura, a vrijednost imovine se prepolovila.

“Budva Heights”, koja se do skoro zvala “Monte mena investments“ podnijela je od 2. do 12. maja finansijske izvještaje o poslovanju u periodu do 2011. do 2018. godine, jer to do sada nije činila, iako je svih prethodnih godina što formalno, što neformalno, bila vlasnik velikog zemljišnog kompleksa od pet hektara u podnožju brda Košljun na samom ulazu u Budvu.

Nekadašnji savjetnik palestinskog lidera Jasera Arafata, Rašid od aprila nije više ni stoodstotni vlasnik firme „Budva Heights”, već samo četvrtine. Preostali dio se vodi na ofšor firmu “Saint George company”.

U finansijskom izvještaju za 2018. godinu vrijednost zemlje na Košljunu procijenjana je na 19,7 miliona eura, što je 12 miliona eura manje nego godinu ranije, a za 20 miliona eura manje u odnosu na 2011. godinu.

Firma je prošle godine imala minus od 2,6 miliona, ali se gubitak kompanije iz godine u godinu povećavao i sada iznosi 2,6 miliona. Prema prošlogodišnjem izvještjau prihoda nije bilo, dok su rashodi iznosili svega 2.600 eura. Dugogodišnje kreditne obaveze su 25,9 miliona eura.

Rašid je osnovao firmu u Crnoj Gori prije 12 godina i ona je tri puta mijenjala ime. Prvobitno se zvala“Pioneer investments”, da bi se potom preimenovala u “Monte mena investments”, a od početka aprila, ulaskom ofšor kompanije, iza koje su sakriveni vlasnici, dobila je i novo ime. Spekuliše se da bi iza ove firme mogli stajati pripadnici budvanske kriminalne grupe na čelu sa odbjeglim i osuđenim bivšim funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem.

Mjesto izvršnog direktora, kako piše u Centralnom registru, zadržao je Majed Shqirat. Rašidova firma “Monte Mena investments“ uknjižila se na zemlju na Košljunu u januaru 2017. godine, iako je zemlju trgovala 2007. godine. Rašid je te godine preko svoje firme “Peeonir investments“ za 20 miliona eura kupio pet hektara zemlje i to je bila njegova prva i po svemu sudeći, jedina čista investicija u Crnoj Gori. Riječ je o zemljišnom kompleksu koji se graniči sa parcelom od dva hektara, podgoričke kompanije “Global Montenegro”, vlasništvo predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Odbjeglog Palestinca, koga su tamošnje vlasti osudile na višegodišnju kaznu zbog milionskih pronevjera, mediji su u više navrata povezivali da ima poslovne veze sa Đukanovićem. Na to upućuju podaci do kojih je došao nedjeljnik “Monitor”, koji, pozivajući se na Centralni registar, tvrdi da je Rašid u Crnoj Gori 2007. sa Dragicom Mrvaljević osnovao kompaniju “Peeonir investments”, koja je preimenovana u “Monte mena investments”.

Mrvaljevićeva je bila direktorica kompanije “Primary invest”, čiji je osnivač Đukanović. U vrijeme kad je postala direktorica ona je već bila u poslovnim vezama sa Rašidom.

Trgovinom na Košljunu se bavi Specijalno tužilaštvo

Još jedna trgovina Rašida u Budvi neslavno se završila. To je kupovina 27 hiljada kvadrata zemlje od firme SP Luna, Budvanina Vida Rađenovića. Rađenović je 2007. godine na tenderu od Opštine kupio zemljišni kompleks sa milion i po eura kreditom Prve banke za koji je garanciju dala Opština. Tu zemlju, nekoliko mjeseci kasnije, preprodao je Rašidovoj firmi “Peeonir investments” za 11,1 milion eura.

Prema nezvaničnim informacijama, Rašid je dao samo nekoliko miliona eura kapare, ali ostatak novca nije, tako da se nikada njegova firma nije uknjižila na zemlju. Zemljišni kompleks je Prva banka preuzela na sebe, zbog nevraćenog kredita SP Lune, ostavljajući im samo nekih 3.000 kvadrata.

Kupoprodaja opštinske zemlje procesuirana je pred Specijalnim tužilaštvom u okviru korupcionaške afere “Košljun”

Ništa od investicije na Skočiđevojci

Rašid je 2007. godine kupio za 42 miliona eura, preko svoje firme “Monte mena“, 66 hiljada kvadrata nekadašnju vojnu bazu na Skočiđevojci nadomak Reževića. Međutim, iako je na zemljišnom kompleksu na pjeni od mora bilo najavljivana izgradnja novog malog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo. Zbog nevraćenog kredita od 5,28 miliona eura, faktoring kompanija Hipo alpe adrija development je prodala Skočiđevojku za 7,2 miliona eura austrijskoj Meinl banci AG.

Za Rašidom je, dok je po Crnoj Gori važio za najprimamljivijeg investitora i kupovao zemlju u metropoli turizma, bila raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju agencije Asošijetid pres, palestinski antikorupcijski sud je polovinom 2012. godine osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za pronevjeru 33,5 miliona dolara iz palestinskog investicionog fonda.

Bonus video: