Joksimović: Kriminalno je da nam ubuduće uključujete na računima reket za OIE

“Nije primjereno, gospodine Krivokapiću, da naši osiromašeni penzioneri plaćaju taj reket, kao najskuplju struju”, poručio Momo Joksimović u pismu Đoku Krivokapiću
2212 pregleda 2 komentar(a)
Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin
Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović poručio je u otvorenom pismu predsjedniku Odbora direktora Elektroprivrede Đoku Krivokapiću, „da je nehumano , neopravdano i neprimjereno, pa čak i nemoralno i kriminalno”, da nam ubuduće, i za mjesec maj, na računima za struju uključuju “reket zvani OiE1 i OiE2, kao navodne stavke za potrošnju električne energije iz obnovljivih izvora”.

“G. Krivokapiću, EPCG na čijem ste Vi čelu je u većinskom vlasništvu države, odnosno, građana Crne Gore. Nije primjereno niti je dozvoljeno da EPCG posluje suprotno Ustavu CG. Gruba zloupotreba je g. Krivokapiću da bilo ko pa i neustavna tzv. Uredba (čitaj reket) o podsticaju proizvođača el.energije iz tzv.obnovljivih izvora, kao neustavni akt, obavezuje našu i vašu EPCG da od bilo koga otkupljuje po petostruko višoj cijeni od vaše cijene koštanja ili trostruko višoj cijeni od vaše prodajne cijene tu energiju”, istakao je Joksimović u pismu Krivokapiću.

Penzioneri CG, kako je dalje dodao, “koji su dominantno učestvovali u izgradnji, dali veliki doprinos razvoju i današnjem izgledu EPCG, zahtijevaju od te kompanije da posluje isključivo poštujući najveći pravni akt - Ustav CG, a posebno čl.139. i 140.”.

“Zloupotreba je u ovom slučaju, više nego očita, da se kroz vaše fakture provlači, zašto ne kazati, pljačkanje i onako osiromašenih građana –krajnjih potrošača električne energije sa najskupljom cijenom el.energije danas u Evropi, a možda i u svijetu. Nije primjereno g.Krivokapiću da naši osiromašeni penzioneri plaćaju taj reket, kao najskuplju struju. Znajte g.Krivokapiću da niko pa ni Vi, ni zloglasni član 23. i 24. Zakona o energetici i tzv.Uredba, ne mogu natjerati građane-krajnje potrošače, da mimo tržišnih uslova u konkurenciji sa drugim proizvođačima (samo ne preko cijene na berzi), koriste-troše električnu energiju”, poručio je Joksimović Krivokapiću i napomenuo da “ne podcjenjuje njihovo znanje, iskustvo i zdrav razum, već da poštujte Ustav”.

Nadaju se da će Ustavni sud ukinuti sporne odredbe zakona

U ime 130.514 penzionera, Joksimović je poručio Krivokapiću da ne dozvoli da nas “reketiraju preko vaše i naše EPCG nedobronamjerni i nehumani biznismeni iz zemlje i inostranstva”.

“Nemojte to ubuduće da radite, jer smo u isčekivanju da Uustavni sud ukine kriminalni čl.23. i 24. Zakona o energetici i tzv.Uredbu . Spremamo Tužbu za povraćaj izreketiranih iznosa iz prethodnog perioda, a radi se o desetinama miliona eura. Nemojte sebi nepotrebno otežavati situaciju, jer ste Vi samostalni privredni subjekat, a EPCG je u vlasništvu svih građana Crne Gore, pa i penzionera”, dodao je Joksimović.

On je napomenuo da će biti prinuđeni da pozovu penzionere i ostale potrošače el, energije na bojkot plaćanja računa za struju.

“Reket nećemo plaćati”, zaključio je Joksimović.

Bonus video: