Preprodat bivši plac Boksita, radnici i dalje bez novca

Ranije je plac vrijedan 1,7 miliona eura prodat za 172 hiljade eura. Dva radnika pravosnažno potražuju više od 22 hiljade
1666 pregleda 1 komentar(a)
Plac od 18 hiljada kvadrata pod Trebjesom, Foto: Arhiva Vijesti
Plac od 18 hiljada kvadrata pod Trebjesom, Foto: Arhiva Vijesti

Firma Ambijent AGM iz Podgorice, u vlasništvu Božidara Draganića, preprodala je u drugoj polovini aprila ove godine bivši sindikalni plac Rudnika boksita u centru Nikšića kupljen u martu 2017, a novi vlasnik atraktivnog zemljišta, površine veće od 18 hiljada kvadrata, je firma Vector System Security, u vlasništvu Ratka Popovića, saznaju “Vijesti”.

Novi kupac je u prvoj polovini maja 2019. na tom zemljištu već dao hipoteku i zadužio se u Komercijalnoj banci Podgorica za 400.000 eura.

To se vidi iz lista nepokretnosti i pregleda imovine Vector System Security, firme koja se bavi privatnim obezbjeđenjem.

Vrijedna imovina predstavlja rijedak netaknuti kompleks u centru Nikšića, na potezu pored Trebjese i šetališta.

Dva bivša radnika Rudnika boksita u stečaju Rašo Čivović i Radoman Batrićević koji su prije dvije godine očekivali da će od prodaje bivšeg sindikalnog placa naplatiti svoja potraživanja u iznosu 15.115 eura, odnosno, 6.860 eura, ostali su opet “kratkih rukava”.

Čivović je i nikšićkom katastru prije pet dana i saznao za promjenu vlasništva i novu transakciju, ali i dalje očekuje reakciju specijalnog tužioca kod kojeg je dvije godine krivična prijava da se ispita prvobitni postupak prodaje vrijednog zemljišta, koje je 2015. vještak procijenio na iznos veći od 1,7 miliona eura.

Na istom placu, kako je napomenuo, Opšina Nikšić je još 2009. godine bivši Samostalni sindikat Boksita oslobodila komunalija za izgradnju stanova, što dodatno povećava vrijednost ovog zemljišta i same lokacije.

“Uzalud sam se do sad obraćao VDT Ivici Stankoviću, specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, kao da sam znao šta će se desiti. Moje potraživanje prema bivšem sindikatu je, u međuvremenu, novom presudom uvećano za oko tri hiljade i sa pripadajućim kamatama mi sad duguju oko 20.000 eura”, dodao je Čivović i još jednom poziva tužioce da se konačno izjasne.

Firma Ambijent AGM iz Podgorice, nastala seljenjem sjedišta rožajske firme Ambijent AGM u glavni grad, kupila je prvobitno za potraživanja (sa kamatama i troškovima) od 171.978 eura, atraktivni plac sindikata Boksita.

U prvoj polovini 2015. godine početna procijenjena vrijednost ove nekretnine prema nalazu vještaka iznosila je čak 1.731.846 eura ili oko 93 eura po kvadratu.

Sa navedenim potraživanjem kojim je plac preuzet, nakon šest propalih prodaja, 2017. postignuta prosječna cijena iznosila je svega oko 9,2 eura po kvadratu ili 90-tak odsto niže u odnosu na početnu.

Rožajska firma Ambijent svojevremeno je projektovala za potrebe ovog sindikata stambeni blok od 10 zgrada i 320 stanova za radnike Boksita, koje na toj lokaciji nikad nijesu izgrađene.

Tako je i nastalo inicijalno potraživanje koje je naraslo zbog kamata.

Rudnici boksita su u stečaju od novembra 2013, a preostala sindikalna imovina, koja je bila odvojena od stečajne mase, je krčmljena još nekoliko godina poslije toga.

Bonus video: