Marković: Vidi se politizacija pitanja gradnje mHE

Premijer je kazao da u Vladi pažljivo prate prigovore građana koji dolaze sa terena
2857 pregleda 21 komentar(a)
Marković, Foto: Gov.me
Marković, Foto: Gov.me

Vlada do sada nije konstatovala nijednu zloupotrebu u procesu davanja saglasnosti za koncesije za gradnju malih hidroelektrana (mHE), saopštio je premijer Duško Marković i dodao da se vidi politizacija tog pitanja.

“Do sada mi nijesmo konstatovali nijednu zloupotrebu u procesu davanja saglasnosti za koncesije na malim vodotocima”, rekao je Marković novinarima nakon zajedničke sjednice vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

On je kazao da u Vladi pažljivo prate prigovore građana koji dolaze sa terena, vodeći računa da li su oni utemeljljeni i da li te mHE ugrožavaju životni ambijent, pa i osnovne životne funkcije stanovništva na tom postoru, bilo da su individualne ili se odnose na poljoprivrednu proizvodnju ili neku drugu djelatnost.

Vlada je u četvrtak na sjednici dala nalog Ministarstvu ekonomije da preispita svu dokumentaciju u vezi sa postojećim ugovorima u vezi sa mHE, kako bi se utvrdilo da li je nakon davanja koncesija nastao bilo kakav propust od neke druge institucije i da li se ugovor realizuje na osnovu ispravne i mjerodavne dokumentacije.

“To je odluka odgovorne Vlade. Zato smo dali nalog Ministarstvu ekonomije da još jednom pogleda svaki papir i da vidimo da li je tu napravljen neki propust koji bi nam dao osnova da definišemo svoj pristup”, naveo je Marković.

On je kazao da se, pored odgovornog odnosa Vlade prema prigovoru svakog mještanina sa tog prostora, vidi politizacija tog pitanja.

“Vidimo opozicione lidere i predstavnike političkih stranaka kojih nema u parlamentu, osim kada treba da uzmu svoju zaradu, ali su veoma prisutni na tim skupovima, od Plava, Andrijevice pa sve do Bukovice”, naveo je Marković.

On je objasnio da Vladin odnos prema tom pitanju nije zbog politizacije, već je u pitanju briga o građanima koji su iskazali sumnju i zabrinutost.

“Ako i sva dokumentacija bude bila validna, a vjerujem da jeste, a Vlada uvaži interese mještana nekog područja gdje je planirana ili data koncesija za mHE, možemo se opredijeliti iz razloga cjelishodnosti da to ne radimo i nadoknadimo štetu koncesionaru, jer država mora da ispunjava svoje ugovorne obaveze”, naveo je Marković.

On je dodao da se ne radi o kampanji nego o odgovornom pistupu na upozorenja koja dobijaju od stanovništva sa tog područja.

Marković je podsjetio da su te koncesije zaključene, date su građevinske dozvole i obezbijeđena je sva neophodna dokumentacija.

“To je dalo značajne doprinose našem energetskom bilansu, posebno našoj politici da izvore energije tražimo u obnovljivim izvorima, a ne fosilnim gorivima”, saopštio je Marković.

Bonus video: