"Šansa da postanemo veliki izvoznici električne energije"

Marković je rekao da dobar temelj saradnje predstavlja to da narode obje države vezuje viševjekovno prijateljstvo i spremnost na dijalog
682 pregleda 4 komentar(a)
Zaev i Marković u Privrednoj komori, Foto: Savo Prelević
Zaev i Marković u Privrednoj komori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.05.2019. 14:29h

Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju predispozicije da postanu veliki izvoznici električne energije čije će viškove, putem podmorskog kabla, koji povezje Crnu Goru i Italiju, plasirati na evropsko tržište, saopštio je Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore tokom jutrošnjeg susreta privrednika dvije zemlje, kojem su prisustvovali i premijeri Duško Marković i Zoran Zaev.

Golubović je objasnio da geografska blizina i kompatibilne privrede Sjeverne Makedonije i Crne Gore šansa za poslovne zajednice da intenziviraju saradnju, i da je moguća realizacija zajedničkih projekata “u oblasti izvora energije, vodosnabdijevanja, prečišćavanja voda i upravljanja komunalnim otpadom”.

Premijer Duško Marković rekao je da dobar temelj saradnje predstavlja to da narode obje države vezuje viševjekovno prijateljstvo i spremnost na dijalog.

„U sektoru turizma želim da skrenem pažnju i na šansu koju možemo da ostvarimo kroz zajednički nastup ka trećim dalekim tržištima, posebno imajući u vidu komplementarnost turističkih proizvoda naše dvije zemlje“, poručio je crnogorski premijer i kao prioritet istakao pronalaženje modaliteta za uvođenje avio linije Skoplje-Podgorica, u koju bi bilo uključeno i Sarajevo.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, ocijenio je da je važno da unaprijedimo saradnju i iskoristimo prednosti koje imamo, jer smo isti po mentalitetu.

“Mi smo bratski narod i lako se razumijemo“, istakao je Zaev.

Predsjednik Stopanske komore, Branko Azeski, rekao je da su radnici iz ugostiteljskog sektora Sjeverne Makedonije navikli da preko ljeta dolaze u Crnu Goru, ali da je neophodno i da poljoprivredna roba još brže stiže kako bi zadovoljila potrebe ovdašnje turističke privrede.

Crna Gora i Sjeverna Makedonija lani ostvarile robnu razmjenu u vrijednosti od 38 miliona eura, što je 5,3 odsto više u odnosu na 2017. Golubović je naveo da je Crnu Goru je u prošloj godini posjetilo 12,8 odsto više turista iz Sjeverne Makedonije u odnosu na 2017. godinu.

Bonus video: