"MONOPOL NA VISOKE PRODAJNE CIJENE STRUJE"

URA: Odluka da se ne grade nove MHE odgovara Đukanovićevim ljudima koji su ih već izgradili

Mijović naglašava i da Vlada sada očekuje i pohvale za svoju odluku, ali je, kako kaže “ za ovu prevaru i nepravdu zaslužila samo jos žešće proteste”
2645 pregleda 4 komentar(a)
Mijović, Foto: URA
Mijović, Foto: URA

Odluka Vlade sa zadnje sjednice da nema više izgradnji novih MHE je dobra ali je zakašnjela dok Vlada prećutkuje da ovakva odluka u ovom trenutku najviše odgovara onima koji su ih već izgradili, ljudima bliskim predsjedniku države Milu Đukanoviću, ocijenio je danas Dejan Mijović, član Predsjedništva Građanskog pokreta URA.

“Ovom odlukom, naime, Vlada obezbjeđuje najbližim članovima, kumovima i prijateljima porodice Đukanović i čelnika DPS monopol na garantovane visoke prodajne cijene električne energije. Vlada bi morala, dakle, da položi račune javnosti koliko su te odluke, da se ogromno prirodno bogatstvo Crne Gore prenese na porodice nekoliko najviših čelnika DPS-a, bile štetne po životnu sredinu i društvo u cjelini”, kazao je Mijović.

Ističe da Vlada opet obmanjuje javnost da će građani biti djelimično rasterećeni plaćanja po osnovu korišćenja obnovljivih izvora energije.

“Odlukom da ona, umjesto potrošači struje, plati tu naknadu iz budžeta, Vlada je taj namet samo prevalila na sve građane, dakle i na one koji teorijski ne troše struju. To je krajnje nepravedno i nepošteno, dakle mnogo gore rješenje od dosadašnjeg - da plaća samo onaj koji i troši. Vlada se grdno vara ako misli da su građani krajnje neinformisani i da ne znaju da su budžetske pare ustvari njihove pare”, ukazuje Mijović.

On naglašava i da Vlada sada očekuje i pohvale za svoju odluku, ali je, kako kaže “ za ovu prevaru i nepravdu zaslužila samo jos žešće proteste”.

“Kojih se očigledno mnogo plaši jer je samo zbog masovnih protesta širom Crne Gore odustala da gradi nove MHE, a ne zato što ima dobru dušu i što voli da čini narodu, kako se želi predstaviti”, tvrdi Mijović.

Smatra i da bi Vlada bila dužna da prespita odluku o kupovini akcija Rudnika uglja Pljevlja po previsokim cijenama, i ako je tom prilikom kaže Mijović “bilo jasno, a u međuvremenu se i potvrdilo, da neće biti gradnje Drugog bloka TE, a po svemu sudeći, ni temeljne rekonstrukcije postojeće termoelektrane”.

“Vlada DPS-a, naravno, to neće uraditi, pa građanima ne preostaje ništa drugo nego da još energičnije i odlučnije nego dosad protestuju protiv ove nenarodne i nesposobne vlasti”, zaključuje Mijović na kraju.

Preporučujemo za Vas