Preko državnih obveznica do 115 miliona

Ove obveznice nijesu prodate na prethodnoj aukciji. Taj novac potreban za državni budžet
520 pregleda 1 komentar(a)
Zaduživanje preko obveznica za punjenje budžeta, Foto: Montenegro berza
Zaduživanje preko obveznica za punjenje budžeta, Foto: Montenegro berza

Montenegroberza saopštila je juče da će se u ponedjeljak i utorak održati aukcija za prodaju druge tranše obveznica države Crne Gore, vrijednih 115.377.000 eura, u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje državnog budžeta.

To su obveznice koje dospijevaju na rok od pet godina, a koje nijesu prodate prilikom prve aukcije održane prije mjesec. Ukupna vrijednost ove emisije državnih obveznica iznosila je 140 miliona eura, od čega je prodato obveznica za 24,6 miliona. Država je tada prodala i sve obveznica koje dospijevaju za sedam godina uz kamatu od 3,5 odsto za 50 miliona eura. Državne obveznice su hartije od vrijednosti čijom prodajom se država zadužuje za taj iznos a kupac ima pravo na godišnji prinos.

“Obveznice druge tranše emituju se u ukupnoj količini od 115.377 obveznica, nominalna vrijednost je 1.000 eura po jednoj obveznici. Rok dospijeća navedenog instrumenta je pet godina, odnosno 2024. godine. Radi se o dužničkoj dugoročnoj obveznici i vlasnicima će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od tri odsto sa godišnjim rokom dospijeća počev od 22.04.2020. godine”, saopštili su iz Montenegroberze.

Zaključenje transakcija će se obavljati preko članova berze, odnosno, ovlašćenih posrednika - brokerskih kuća i banaka koje imaju dozvolu i licencu za obavljanje kastodi poslova na crnogorskom tržištu kapitala.

Komisija za tržište kapitala prošle sedmice izdala je rješenje Zapad banci za obavljanje investicionih poslova na tržištu kapitala i kastodi poslova za klijente posredstvom skrivenih bankarskih računa.

Kastodi banke u Crnoj Gori do sada su bile: Hipotekarna, Erste, Crnogorska komercijalna, NLB Montenegro, Univerzal capital i Prva banka.

Bonus video: