Bezmarević: Veliki broj potrošača neće ni osjetiti korekcije cijena struje

“Svi potrošači čiji je račun do 60 eura, dobijaće istu vrijednost računa, a takvih potošača, odnosno domaćinstava u Crnoj Gori ima preko 80 odsto”, rekao je Bezmarević
1752 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Veliki broj potrošača neće ni osjetiti korekcije cijena u određenim tarifnim modelima, koji počinju da se primjenjuju 1. juna, što će se vidjeti i na računima, saopštio je izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline (FC) Snabdijevanje, Nikola Bezmarević.

On je kazao da će predloženim tarifnim modelima i ukidanjem naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OIE1) do 300 kilovat sati (kWh), krajnji efekat za domaćinstva biti umanjenje računa od 2,5 do 5,5 odsto za tu količinu potrošnje.

“Svi potrošači čiji je račun do 60 eura, dobijaće istu vrijednost računa, a takvih potošača, odnosno domaćinstava u Crnoj Gori ima preko 80 odsto”, rekao je Bezmarević u intervjuu agenciji Mina-business.

On je objasnio da će domaćinstava, čija je potrošnja do 600 kWh, imati iste ili čak umanjenje račune od 1. juna, a samo pet odsto potrošača, čiji računi iznose oko 100 eura, novom korekcijom cijena plaćaće oko jedan odsto više u odnosu na trenutne cijene.

Vlada će od 1. juna ukinuti naknadu za OIE1 koju su građani do sada plaćali. Elektroprivreda (EPCG) je ranije odlučila da istog dana počne i primjena tarifnih modela, gdje će građani moći da se odluče za osnovni, plavi, crveni ili zeleni tarifni model.

Građani će moći da se odluče za osnovni, plavi, crveni ili zeleni tarifni model

Primjena tarifnih modela prethodno je trebalo da počne 1. maja.

“Namjera nam je da novi obračunski period počne u istom mjesecu, jer će kumulativna kalkulacija imati veći uticaj na krajnji iznos računa kupaca izborom novih tarifa i ukidanjem naknade OIE1”, kazao je Bezmarević.

Komentarišući to što su se tokom najave uvođenja modela, u prethodnom period sa mnogih adresa mogle čuti kritike da EPCG nije trebalo da to radi zbog dodatnog opeterećenja budžeta građana, Bezmarević je objasnio da se tu radi o korekciji cijena energije kroz tarifne modele koja se kreće između dva odsto popusta i šest odsto povećanja.

“Još jednom napominjemo da veliki broj potrošača neće ni osjetiti korekcije cijena u određenim tarifnim modelima, a to će se vidjeti i na računima”, poručio je Bezmarević.

Prema njegovim riječim, činjenice govore da je, ne uzimajući u obzir vikendice i prazne stanove i kuće odnosno neočitana mjerna mjesta, prosječan račun u prošloj godini iznosio oko 34 eura za domaćinstva.

“Dakle, više od pola godine preko 60 odsto domaćinstava imalo je račun čak i manji od 30 EUR. Takodđe, i podaci Eurostata govore da domaćinstvo na nivou godine troši u prosjeku između tri hiljade i 4,3 hiljade kWh”, dodao je Bezmarević.

Ako se to ima u vidu, a shodno odluci Vlade da se tim potrošačima neće tarifirati ni podsticajne cijene za obnovljive izvore energije, kupcima koji se opredijele za plavi tarifni model račun će biti čak pet odsto manji u odnosu na trenutne cijene.

Bezmarević je naveo da skoro 200 hiljada članova Zlatnog tima, sa uračunatim dodatnim popustom od 13 odsto, kao i 18 hiljada korisnika subvencije Ministarstva rada i socijalnog staranja iz kategorije ranjivih kupaca, neće osjetiti povećanje cijena.

“Činjenica je da će većina crnogorskih domaćinstava imati manje budžetsko opterećenje zbog plaćanja računa za električnu energiju”, rekao je Bezmarević.

On je precizirao da crveni model podrazumijeva istu tarifu svakog dana u sedmici, 24 sata, bez obzira na visinu potrošnje električne energije.

“Tarifa tog modela je niža u odnosu na osnovni ukoliko se radi o dominantnoj potrošnji više tarife električne energije u toku dana, od sedam do 23 sata, odnosno ukoliko kupac minimalno koristi nižu tarifu”, poručio je Bezmarević.

Zeleni model podrazumijeva cijenu električne energije iz osnovnog modela, neznatno uvećanu po kWh, uz garanciju isporuke cjelokupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, takozvane zelene energije.

“Iskustva iz EU i regiona govore da se za taj paket najčešće opredjeljuju društveno odgovorni pojedinci i preduzeća”, rekao je Bezmarević.

Ukoliko kupac ne izabere neki od ponuđenih modela, automatski će mu se račun obračunavati po osnovnom modelu.

Ukoliko kupac ne izabere neki od ponuđenih modela, automatski će mu se račun obračunavati po osnovnom modelu

Kupci će moći jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni model, a informaciju o tome koji najviše odgovara njihovom načinu potrošnje mogu da dobiju na šalterima lokalnog snabdijevanja ili besplatnim pozivom na broj Call centra - 19100.

„Uz to, na sajtu EPCG već je postavljen kalkulator, a domaćinstva će ubrzo dobiti i ilustrativni flajer sa svim relevantnim informacijama za izbor modela. Za kupce koji su tokom aprila potpisali ugovor o izboru tarifnog modela, njegova primjena stupiće na snagu od 1. juna“, objasnio je Bezmarević.

On je rekao da će EPCG pažljivo pratiti iskustva u primjeni ponuđenih modela i uz puno uvažavanje sugestija potrošača, poslije određenog vremena, eventualno, praviti određene izmjene i dopune modela ili, čak, uvesti i nove tarife sa ambicijom da se zadovolje potrebe svih zainteresovanih strana.

Bonus video: