Računaju na proizvodnju iz solarne elektrane krajem 2021.

Vlasničku strukturu kompanije će da čine pobjednici na državnom tenderu za gradnju solarne elektrane: finski Fortum i EPCG sa po 49 odsto udjela, a Sterling sa dva odsto akcija
892 pregleda 1 komentar(a)
Završna faza formiranja projektne kompanije: Noveljić, Foto: EPCG
Završna faza formiranja projektne kompanije: Noveljić, Foto: EPCG

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Igor Noveljić najavio je da će iduće godine početi prva faza radova za solarnu elektranu na Briskoj gori kod Ulcinja, sa rokom izgradnje od 18 mjeseci, a očekuje da bi do proizvodnje moglo doći krajem 2021. Noveljić je kazao “Vijestima” da je u završnoj fazi osnivanje projektne kompanije (SPV), sa sjedištem u Crnoj Gori, koja će biti zadužena za projekat, čija ukupna vrijednost premašuje 200 miliona eura.

Vlasničku strukturu kompanije će da čine pobjednici na državnom tenderu za gradnju solarne elektrane: finski Fortum i EPCG sa po 49 odsto udjela, a Sterling&Wilson sa dva odsto akcija.

Noveljić je precizirao da se oko 45 miliona odnosi na prvu faza koja uključuje nabavku modula i cjelokupan obim projektovanja, nabavke i ugradnje opreme uz radove predviđene ugovorom. Vrijednost investicija u prenosnu mrežu, odnosno elektroprenosni sistem Crne Gore, uključujući i izgradnju trafostanice „Bar 2“, procijenjena je na oko 30 miliona.

„Korist od realizacije projekta biće višestruka za EPCG, državu, lokalnu upravu, domaće kompanije i u konačnom građane i potrošače. Samo na osnovu troškova zakupa investitor će za 25 godina predviđenog radnog vijeka elektrane u državni budžet uplatiti preko 50 miliona eura, ne računajući sve ostale predviđene naknade, poreze i troškove od kojih će se značajan dio sliti u opštinsku kasu”, rekao je Noveljić.

On je dodao da je, nakon završetka obje faze, predviđeno zapošljavanje 226 radnika, a očekuje da tokom izgradnje bude angažovano i do 1.000 radnika na gradilištu, kao i da učešće domaćih firmi bude oko 20 miliona eura.

Ugovor predstavnika države i konzorcijuma EPCG, Fortum i Sterling&Wilson za zakup zemljišta i gradnju solarne elektrane snage preko 250 megavata potpisan je 28. decembra prošle godine. Direktor EPCG je, na pitanje šta je urađeno do sada, odgovorio da se ušlo u pregovore sa kompanijom Sterling&Wilson, najvećim svjetskim EPC izvođačem u oblasti izgradnje solarnih elektrana, o EPC ugovoru o projektovanju, nabavci opreme i izgradnji solarne elektrane:

“Dodatno, u završnoj fazi je priprema potrebne dokumentacije u vezi sa osnivanjem projektne kompanije koja će biti zadužena za realizaciju projekta, tj. ugovora članova društva i uskoro će biti predmet odobrenja organa kompanije, Odbora direktora i Skupštine akcionara EPCG. Nakon toga će doći do njenog osnivanja i registracije”, istakao je Noveljić. Planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane, nakon završetka obje faze projekta, iznosiće oko 450 gigavat-sati (GWh) električne energije godišnje.

Ugovor predviđa zakup zemljišta u državnoj svojini od 6.621.121 kvadratni metar, od čega za 2.930.243 kvadrata postoji važeća prostorno-planska dokumentacija sa namjenom za gradnju solarnih elektrana, a za ostatak treba prostorno-planska dokumentacija.

Bonus video: