Izvještaj EK o ekonomiji Crne Gore: Stopa nezaposlenosti ostaje visoka

"Sektor finansija poboljšao je solventnost i likvidnost. Mala i srednja preduzeća i dalje se suočavaju sa brojnim izazovima, kao što su pristup finansiranju ili kreditni uslovi", navodi se u izvještaju EK za Crnu Goru, koji je predstavljen u Briselu
816 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora je, što se tiče ekonomskih kriterijuma, ostvarila određeni napredak i umjereno je spremna u oblasti razvijanja funkcionalne tržišne ekonomije, navodi se u izvještaju Evropske komisije (EK).

"Privreda raste neprekidno, poboljšavajući rezultate na tržištu rada, iako stopa nezaposlenosti ostaje visoka. Sektor finansija poboljšao je solventnost i likvidnost. Mala i srednja preduzeća i dalje se suočavaju sa brojnim izazovima, kao što su pristup finansiranju ili kreditni uslovi", navodi se u izvještaju EK za Crnu Goru, koji je predstavljen danas u Briselu.

Napori na fiskalnoj konsolidaciji nastavljeni su prošle godine, ali je izostao planirani budžetski deficit.

Javni dug je, kako se precizira u dokumentu, dostigao novi rekord, djelimično zbog finansijskih potreba za projekat gradnje autoputa, koji je finansiran kreditom kineske Exim banke.

"Razvoj privatnog sektora ostaje ograničen slabostima u poslovnom okruženju, pravosuđu i velikom rasprostranjenošću neformalnosti, što se odražava na slabo sprovođenje kapaciteta u ključnim državnim institucijama odgovornim za primjenu vladavine prava i tržišne konkurencije", objašnjeno je u izvještaju.

Predstavnici EK smatraju da je Crna Gora ostvarila određeni napredak i da je umjereno pripremljena u pogledu kapaciteta za suočavanje sa konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama u EU.

"Izgradnja ključne infrastrukture u brojnim oblastima, kao i razvoj ljudskog kapitala postavili su osnovu za poboljšanje konkurentnosti. Neohodno je uložiti veće napore kako bi se riješilo pitanje neusklađenosti vještina koje se traže na tržištu i onih koje su u ponudi", navodi se u izvještaju.

Iz EK su kazali i da lokalne kompanije moraju da se razvijaju i ulože dodatne napore da pojačaju međunarodnu konkurentnost.

Bonus video: