Mali akcionari kivni na vlasnika iz Hrvatske zbog male dividende i niske cijene akcija na berzi

HT holding društvo sa ograničenom odgovornošću za usluge iz Zagreba je većinski vlasnik CT-a, a problemi u komunikaciji sa malim dioničarima nastali su nakon što je Mađar Telekom u prilično netransparentnoj proceduri, zaobilazeći berzu i male akcionare, prije dvije godine, prepustio većinsko vlasništvo povezanoj firmi iz Hrvatske iz iste grupacije Dojče Telekoma, i to po cijeni od 3,4 eura
2323 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Telekoma (arhiva), Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Telekoma (arhiva), Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.05.2019. 20:06h

Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma (CT) usvojila je danas izvještaje o poslovanju za prošlu godinu koja je završena sa profitom od 7,3 miliona eura, ili 40 odsto više u odnosu na godinu ranije, ali i uz veliko negodovanje manjinskih akcionara zbog izglasane neto dividende od svega devet centi po akciji tako da je atmosfera, u pojedinim trenutcima, bila na ivici incidenta.

Akcionarima CT-a će, prema odluci skupštine, biti podijeljeno 4,7 miliona eura u bruto iznosu od prošlogodišnjeg profita. Mali akcionari su, međutim, na nove menadžere kompanije i već dvije godine nove većinske vlasnike iz Hrvatske posebno kivni zbog niske cijene akcija na Montenegroberzi koja se kreće oko 1,5-1,6 eura, što je nivo blizu 15-godišnjeg minimuma.

Prihodi CT-a u 2018. su iznosili 85,1 miliona eura ili jedan odsto manje nego lani, dok su operativni troškovi smanjeni za 1,9 miliona ili dva odsto. Kapitalna ulaganja iznosila su 24 miliona eura.

HT holding društvo sa ograničenom odgovornošću za usluge iz Zagreba je većinski vlasnik CT-a, a problemi u komunikaciji sa malim dioničarima nastali su nakon što je Mađar Telekom, u prilično netransparentnoj proceduri, zaobilazeći berzu i male akcionare, prije dvije godine, prepustio većinsko vlasništvo povezanoj firmi iz Hrvatske iz iste grupacije Dojče Telekoma, i to po cijeni od 3,4 eura.

Manjinski akcionari su nezadovoljni što većinski vlasnik do sada nije pokrenuo program otkupa sopstvenih akcija

Zbog toga su i tokom današnje skupštine mali akcionari iz Podgorice i Nikšića u nekoliko navrata, veoma žučno prigovarali predstavnicima menadžmenta uz komentare “da je bilo bolje da je novac investiran u otkup sopstvenih akcija”.

Manjinski akcionari su nezadovoljni što većinski vlasnik do sada nije pokrenuo program otkupa sopstvenih akcija, iako je to praksa u većini drugih članica grupe Dojče Telekoma.

Smatraju da je to “veoma loš signal” za ovdašnje tržište čime se “nepovjerenje samo dodatno povećava”. Presedan na dašnjem sastanku vlasnika CT-a, zbog kojeg su mali akcionari dodatno negodovali, bio je i taj što skupštini nije prisustvovao niko od članova Odbora direktora.

Dioničari su nezadovoljni i čestim promjenama u top menadžmentu, tako da je za samo tri godine ova kompanija promijenila čak četiri izvršna direktora, što sve, prema riječima malih akcionara, “jasno govori o lošem odnosu većinskog vlasnika”.

Komentarisali su i visok nivo ulaganja “koji ne daje odgovarajući povrat na investicije”.

Kako su saopštili iz kompanije, u prethodnoj godini su ostvarili dva strateška cilja: stabilizovali su prihode i ostvarili rast profitabilnosti, te da su „uprkos veoma konkurentnom telekomunikacionom tržištu“ u Crnoj Gori, godinama jedini telekomunikacioni operator čije se akcije nalaze na berzi“.

„Prethodnu godinu je obilježio rast broja korisnika fiksnog interneta i TV usluga, ali i u postpejd segmentu. Magenta 1 je najpopularniji integrisani proizvod na domaćem telekomunikacionom tržištu. U prethodnoj godini pokrenut je i veliki broj inovativnih projekata, a tzv. „pametnih rješenja“ već su implementirana u više crnogorskih gradova. Nastojaćemo da i u narednom periodu budemo najpouzdaniji partner javnom i privatnom sektoru u procesu digitalizacije, razvoja i implementacije pametnih rješenja, i promovisanju tzv. „zelene ekonomije“ i održivog razvoja Crne Gore“, saopštila je je izvršna direktorica CT-a Dina Cibulskaja.

Skupština je za članove Borda izabrala dosadašnje članove: Sinišu Đuranovića i Mark Stehle-a, dok su novi članovi Daniel Daub i Ivan Bartulović, kao i Tripko Krgović, ispred manjinskih akcionara, koje je i ranije predstavljao sve do 2016-te godine kad se povukao.

Krgović: Atmosfera nije nikad bila ovako loša

Novi predstavnik malih akcionara u Bordu CT-a Tripko Krgović kazao je za “Vijesti” da mu je ovo bila 13-ta godina kako učestvuje na skupštini ovog društva, ali i da mora “istaći da atmosfera nikada nije bila ovako loša”.

“Jednostavno, akcionari su isfrustrirani zbog konstantno niske vrijednosti akcija, izgubljeno je mnogo novca, pa onda padaju i teške riječi. Potrebno je da svi uložimo mnogo truda i energije da se vrati izgubljeno povjerenje i relacije koje smo nekad imali, te da se djeluje na način kako bi vrijednost za nas akcionare porasla”, naveo je Krgović.

Bonus video: