Sekulić: Vlada ne razgovara ni sa jednim investitorom o gradnji HE

„Moje mišljenje je da je dokumentacija u vezi gradnje hidroelektrana na Morači stara i da sada ne može da se koristi. Bilo kakvo donošenje odluke o gradnji hidroelektrana mora biti bazirano na dokumentaciji, koja će sagledati sve aspekte izgradnje tog sistema“, saopštila je Sekulić
1138 pregleda 0 komentar(a)
Sekulić danas u Skupštini, Foto: Screenshot
Sekulić danas u Skupštini, Foto: Screenshot
Ažurirano: 31.05.2019. 13:41h

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je kazala da u ovom trenutku ne razgovaraju ni sa jednim investitorom, niti su pokrenuli bilo kakav proces pripreme izgradnje hidroelektrana na Morači.

Sekulićeva je, odgovarajući na poslaničko pitanje Branka Radulovića (DF) koje aktivnosti Vlada sprovodi oko izgradnje hidrocentrala na Morači, saopštila da se, ako se bude razgovaralo o Morači, moraju uzeti u obzir svi uticaji i na manastir “Morača” i na životnu sredinu, trošak izmještanja puteva, eksproprijacije, izgradnje elektroenergetske mreže...

Ona je kazala da je pokrenuta procedura za izgradnju hidroelektrane “Komarnica”, te da je u pripremi tehnička dokumentacija, koja treba da služi kao osnov za raspisivanje potencijalnog tendera. Istovremeno Elektroprivreda, kako je kazala, radi na izradi projektne dokumentacije hidroelektrane “Kruševo”.

Radulović je kazao da ima infomaciju da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “zacrtao da se gradi osam hidroelektrana na Morači s Kinezima”.

Slaven Radunović (DF) je ministarku ekonomije pitao koji je bio motiv Vlade da garantuje otkup struje iz malih hidroelektrana i vjetroelektrana po astronomskim cijenama, kada za to ne postoji ni pravno ni ekonomsko opravdanje, niti je takva potreba nametnuta pristupnim pregovorima.

Sekulićeva je odgovorila da je netačna konstatacija da nemamo pravnu obavezu, navodeći da je Parlament 2006. godine ratifikovao sporazum o pristupanju Crne Gore energetskoj zajednici, čime je naša država postala članica Evorpske unije u oblasti energetike i obavezala se da će primjenjivati direktivu o obnovljivim izvorima energije.

“Ta direktiva u EU propisuje da će do 2020.godine udio proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, u finalnoj potrošnji energije na nivou ukupne EU, biti 20 odsto. Ista stvar je primijenjena i na Crnu Goru i na zemlje članice energetske zajednice...Crna Gora je dobila obavezu da ispuni 33 odsto do 2020.godine”, istakla je Sekulićeva.

Jedan od načina kako da Crna Gora ispuni zadatu obavezu su, kako je istakla, bile podsticajne cijene za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije:

“To je bio način kako se podstiču insvestitori da investiraju u obnovljive izvore energije...”.

Sekulićeva je, odgovarajući na pitanje Branka Radulovića (DF) koje su količine rude crvenih boksita “Uniprom Nikšić” i “Uniprom metali” eksploatisali od 1.decembra 2015.godine do danas, odgovorila da je u 2016.godini proizvedeno 497.779 tona rude, 2017. godine - 991.108, a 2018. godine 538. 972 tone ruda.

“Vlada Crne Gore i Metalurški fakultet treba da se stide kad on može ovako da radi....Stidim se i ja što se radi od budućnosti Crne Gore. Dovodio sam sve moguće stručnjake sa Balkana i političare, ali džaba kad može Aco Đukanović da određuje budućnost Crne Gore i onaj takozvani vlasnik...”, kazao je Radulović.

Nebojša Medojević (DF) je pitao Sekulićevu, da li je kao predsjednica tenderske komisije dala saglasnost da se prihvati ponuda češko-crnogorskog konzorcijuma, koji čine firme “Oliva” i “Filibert”, za kupovinu kontrolnog paketa akcija u Institutu “Simo Milošević” u Igalu za 10 miliona eura. On je kazao da je ovu ponudu trebalo odbiti zbog neprihvatljivo niske cijene, imajući u vidu vrijednost imovine Instituta.

“Ja vam mogu dati odgovore koji se tiču raspisivanja tendera i prihvatanja ponude. ..Meni se čini da je ovo peti tender i da uslovi na njemu nisu ni u jednoj mjeri bili manji nego na prethodnim tenderima...Tenderska komisija je dobila jednu ponudu od konzorcijuma koji ste naveli i ta ponuda je ispunila sve tražene uslove tenderskom dokumentacijom”, kazala je Sekulić.

Bonus video: