Crna Gora otvorena za tržišta Dalekog istoka

Direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa, Armend Mila, kazao je da je rast broja turista iz Kine značajan
794 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije u Bugarskoj, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Sa konferencije u Bugarskoj, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Crna Gora je, kao turistička destinacija, otvorena za tržišta Dalekog istoka, ocijenio je generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa, Armend Mila.

Mila je na sastanku sa predsjednikom Udruženja malih i srednjih preduzeća Kine, Markusom Liem, koji je organizovan u sklopu međunarodne konferencije u Bugarskoj, saopštio da je rast broja turista iz Kine značajan.

„S obzirom na to da je tokom panel diskusije stavljen akcenat na razvoj jedinstvenog turističkog proizvoda u cilju promocije na Dalekom i Bliskom istoku, sagovornici su se saglasili da je od velikog značaja definisanje modela upravljanja turističkim destinacijama u smislu održivog turizma“, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz Ministarstva su kazali da su u okviru međunarodne konferencije pod nazivom Investiranje u održivi turizam, koja je održana u mjestu Sunčev Brijeg, kao glavna tema prezentovani najbolji načini investiranja u održivi turizam.

Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom bugarskog Ministarstva turizma, a za ključni cilj predstavljene su mogućnosti za međunarodnu saradnju u oblasti turizma, potencijali za direktne strane investicije, kao i otvorene diskusije sa kakvim se problemima region suočava kada je održivi turizam u pitanju.

Mila je učestvovao na panel diskusiji koja je posebno organizovana u sklopu konferencije, na kojoj je predstavio potencijale Crne Gore, stopu rasta u oblasti turizma i probleme sa kojima se turizam kao grana privredne djelatnosti suočava.

Mila se sastao i sa ministarkom turizma Bugarske, Nikolinom Angelkovom. Zajednički je ocijenjeno da izazov predstavlja postizanje produženja turističke sezone u svim destinacijama.

„Sagovornici su se složili i da je za produženje sezone neophodno ispitivanje mogućnosti optimizacije ulaznih stranih direktnih investicija, očuvanje i promocija kulturne baštine kao i diversifikacija i razvoj novih turističkih proizvoda", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: