Nominalna cijena akcije Budvanske pada na 6,78 eura

Skupština akcionara državne firme iz koje će se izdvojiti Sveti Stefan i Miločer zakazana za kraj juna
1463 pregleda 1 komentar(a)
Restrukturiranje, pa privatizacija: Slovenska plaža, Foto: Boris Pejović
Restrukturiranje, pa privatizacija: Slovenska plaža, Foto: Boris Pejović

Poslije predstojeće podjele Hotelske grupe “Budvanska rivijera” na dvije firme, nominalna vrijednost jedne akcije tog preduzeća biće snižena sa sadašnjih 9,97 eura na 6,78 eura, dok će nominala jedne dionice novoformiranog akcionarskog društva “Sveti Stefan hoteli” iznositi 3,187 eura. Svi akcionari dobiće proporcionalan dio vlasništva u oba društva.

To se vidi iz obrazloženja predloženih odluka za predstojeću skupštinu akcionara HG “Budvanska rivijera” zakazanu za 26. jun, u koje su “Vijesti” imale uvid. Odluke se odnose na predloženi model restrukturiranja kompanije koji će podrazumijevati odvajanje dijela imovine i osnivanje novog društva “Sveti Stefan hoteli”.

Realna vrijednost akcija dva buduća akcionarska društva je realno veća, a to je pokazala i prošlogodišnja vanredna procjena imovine najveće državne hotelske grupe koja je, kao jedinstvena, procijenjena na ukupno 209,4 miliona eura, iako njena nominalna vrijednost iznosi svega 80,89 miliona eura.

Savjet za privatizaciju je prošle godine naložio da se uradi nova procjena kapitala Budvanske rivijere nakon čega je razrađen model restrukturiranja, koji podrazumijeva izdvajanje firme sa državnim kapitalom za hotelske kompleks Sveti Stefan i Miločer, čija je procijenjena vrijednost sa zemljištem oko 60,64 miliona eura. Oni su od januara 2007. pod višedecenijskim zakupom firme „Adriatic Properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Vrijednost preostalog dijela “Budvanske rivijere” koji bi ove godine trebalo, prema planu Vlade, da bude na privatizacionom tenderu, iznosi oko 148,7 miliona eura.

Hotel “Slovenska plaža” (sa 156.552 kvadrata zemljišta, površine objekata 34.885 kvadrata i 1.016 jedinica) procijenjen je da na tržištu vrijedi čak 68,1 milion eura, ili oko 24 miliona više od neto knjigovodstvene vrijednosti.

Hotel “Aleksandar” je procijenjen na oko 12,46 miliona, “Mogren” na 7,25 miliona, “Palas” na oko 13 miliona, “Castellastva” na 8,69 miliona, “Crystal Palas” u izgradnji na 5,96 miliona, zemljište, magacin i restoran na plaži Lučice 3,57 miliona...

Bonus video: