Kod SMATSA gotovo da nema kašnjenja letova zbog kontrolora

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA je posljednja zajednička instutucija dviju država. U vlasništvu Srbije je 92 odsto kapitala ove kompanije, a ostatak je u posjedu Crne Gore
1719 pregleda 1 komentar(a)
Kontrolni toranj SMATSA na aerodromu u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Kontrolni toranj SMATSA na aerodromu u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo, završila je ovih dana prvu fazu projekta modernizacije i unapređenje sistema za obradu podataka u letu koji je dio programa unapređenja opreme te ustanove nazvanog SUSAN.

"Realizacijom ovog projekta modernizacije ne samo da su obnovljeni računarski sistemi postojećih jedinica oblasne, prilaznih i aerodromskih kontrola letenja u Beogradu i Podgorici, već je sistem proširen tako da obuhvata i aerodromske kontrole letenja u Batajnici, Kraljevu, Nišu i Tivtu. Projekat je realizovan uspješno u saradnji sa proizvođačem opreme Thales, uz minimalan uticaj na saobraćajne tokove i mjere protoka saobraćaja koje su sprovedene u koordinaciji sa Eurocontrol-om", saopšteno je iz SMATSA.

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA je posljednja zajednička instutucija dviju država. U vlasništvu Srbije je 92 odsto kapitala ove kompanije, a ostatak je u posjedu Crne Gore. SMATSA je jedina zajednička instutucija Srbije i Crne Gore koja funkcioniše nakon raspada SCG. Nastala iz nekadašnje Savezne uprave za kontrolu letjenja SCG, a obavlja kontrolu i vođenje vazdužnog saobraćaja nad teritorijom Srbije, Crne Gore, južnog Jadrana i nad 55 posto teritorije BiH. Na teritoriji Crne Gore u sastavu SMATSA djeluju Terminalna kontrole letjenja Podgorica i Aerodromska kontrola letjenja Tivat. SMATSA inače, po ocjenama Eurocontrola, ima status jednog od najboljih i najsigurnijih pružalaca usluga vođenja vazdušne plovidbe u Evropi.

SMATSA planira da u narednom periodu nastavi sa unapređenjem raznih sistema u okviru SUSAN programa modernizacije, kako bi bila u mogućnosti da zadrži stečeni renome među pružaocima usluga u vazdušnoj plovidbi .

Inače, prema podacima koje je saopštila ta kompnaija, u periodu od januara do aprila ove godine, bilo je 180.187 IFR letova u Srbiji i Crnoj Gori, što je porast od ukupno 8.5 odsto u poređenju sa istim periodom u 2018. Godini.

Generalni direktor Eurocontrola Eamon Brenan u pismu upućenom direktoru SMATSA Predragu Jovanoviću, naveo je da je u trom period ukupno kašnjenje na ruti i na aerodromu, u prostoru koji pokriva SMATSA, bilo 79 minuta, što je 96.9% manje nego u periodu od januara do aprila 2018. godine.

„Ovo kašnjenje se može smatrati zanemarljivim, jer predstavlja manje od 0,05 minuta po letu. Prema posljednjim prognozama, u Srbiji i Crnoj Gori očekuje se porast saobraćaja od 5.4% u 2019. godini i 4.9% u 2020. godini. Sveukupno govoreći, EUROCONTROL je veoma zadovoljan operativnim učinkom SMATSA.”-, naglašava se u pismu generalnog direktora Eurocontrol-a.

Bonus video: