Telemach se žalio zbog cijene RTS-a

Agencija treba da ocijeni ponudu Telekoma Srbije
5480 pregleda 14 komentar(a)
Od sredine marta nedostupni programi RTS-a: Poslovnica Telemacha, Foto: Zoran Đurić
Od sredine marta nedostupni programi RTS-a: Poslovnica Telemacha, Foto: Zoran Đurić

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je postupak po incijativi kablovskog sistema Telemach za ispitivanje povrede konkurencije nakon što je Telekom Srbija toj kompaniji nametnuo novi cjenovnik za emitovanje programa Radio-televizije Srbije (RTS) za gledaoce u Crnoj Gori.

"Agencija prikuplja potrebnu dokumentaciju i podatke koji su neophodni za provjeru navoda iz inicijative, kao i utvrđivanje pravog činjeničnog stanja. Postupak za izjašnjenja po inicijativi je u toku", zvanično je rečeno "Vijestima" iz AZK.

Iz AZK nijesu mogli da preciziraju kada se može očekivati da donesu konačnu odluku u vezi sa tom inicijativom.

Gledaoci u Crnoj Gori koji prate programe preko kablovskog operatora Telemach i Total TV platforme od sredine marta nemaju mogućnost da gledaju programe RTS-a. Iz Telemacha je tada saopšteno da je Telekom Srbija stavio zabranu na emitovanje programa RTS-a ako operatori za svakog korisnika u Crnoj Gori ne plate iznos od jedan odnosno 1,2 eura mjesečno, što je čak 10 puta više nego za korisnike u Hrvatskoj i Sloveniji i pet puta više nego za gledaoce RTS-a u BiH. Kako su objasnili, to je ujedno i 20 puta viša cijena od cijena svih ostalih javnih servisa, te da je nejasan razlog zašto je baš gledaocima u Crnoj Gori ponuđena najviša cijena u regionu za programe RTS-a.

Iz Telemacha su "Vijestima" kazali da smatraju da bi program RTS-a trebalo da bude dio njihove programske ponude, ali da su za njih neprihvatljive cijene koje je za korisnike u Crnoj Gori namijenio Telekom Srbija, a koji ima pravo da preprodaje program RTS-a zemljama u regionu.

“Iako ne postoje zvanični podaci o udjelu RTS programa u ukupnoj gledanosti, na osnovu komunikacije sa korisnicima znamo da RTS ima svoj auditorijum u našoj zemlji. Kao operater koji želi da ima bazu zadovoljnih korisnika, preduzeli smo odgovarajuće korake u tom pravcu, a u pokušaju da RTS ponovo bude dio Telemach ponude. U toku je postupak kod AZK kroz incijativu za ispitivanje povrede konkurencije”, istakli su iz Telemacha.

Bonus video: