NADLEŽNE SLUŽBE ĆE PRATITI POŠTOVANJE IZMJENA I DOPUNA

Ministarstvo ekonomije najavljuje sankcije za one koji se ogluše o Zakon kojim se uvodi neradna nedjelja

“Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine koji broji preko 36 hiljada zaposlenih, ne zahtijeva rad nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, te na ovaj način ne dovodimo poslodavce u neravnopravan položaj, a podstičemo društveno odgovorno poslovanje”, navodi se u saopštenju Ministarstva
1149 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Poštovanje izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se, između ostalog uvodi neradna nedjelja, pratiće sve nadležne službe, a oni koji se o njega ogluše biće sankcionisani, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

“Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine koji broji preko 36 hiljada zaposlenih, ne zahtijeva rad nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, te na ovaj način ne dovodimo poslodavce u neravnopravan položaj, a podstičemo društveno odgovorno poslovanje”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Imajući u vidu da su pokretači te ideje upravo poslodavci, iz Ministarstva su kazali da je to samo još jedan od načina na koji taj Vladin resor želi da unaprijedi položaj radnika u sektoru trgovine i da značajnije utiče na kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

Iz Ministarsva su kazali da su na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koja je održana u ponedjeljak, razmatrani i podržani amandmani predlagača koji se odnose na predložene izmjene.

Vlada je na sjednici 7. marta utvrdila predložene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je utvrđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, izuzev u prodajnim objektima ili u drugim prodajnim mjestima u kojima se obavlja trgovina robe koja je neophodna radi obezbjeđenja životnih potreba građana.

Vrste prodajnih objekata i prodajnih mjesta trebalo je bliže utvrditi propisom koji donosi Vlada.

U cilju jasnog definisanja izuzetaka predlagač Zakona je amandmanski djelovao na način da se oni utvrde u samom zakonu.

Izuzeci se konkretno odnose na mogućnost rada prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta, a sve u namjeri zaštite javnog interesa i njih čine apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe i sredstava za zaštitu bilja.

Te objekte čine i benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru njih, pijace, štandovi odnosno tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice, kao i prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka.

“Izuzeti su i štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta za trgovinu na veliko”, dodali su iz Ministarstva.

Kroz precizno definisanje izuzetaka, kako su zaključili iz Ministarstva, jasno proizilazi namjera da se omogući nesmetano funkcionisanje života građana.

Preporučujemo za Vas