Kažite po kojoj cijeni EPCG kupuje energiju iz vjetroelektrana i mHE

On traži da im se dostavi “neto cijena, bez gubitaka, bez PDV-a i bez drugih troškova u prenosu električne energije”
1222 pregleda 1 komentar(a)
Momo Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin
Momo Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović zatražio je danas od izvršnog direktora Elektroprivrede Igora Noveljića, Ministarstva ekonomije, Regulatorne agencije za energetiku i Crnogorskog operatora tržišta električne energije da saopšte po kojoj cijeni EPCG otkupljuje energiju iz obnovljivih izvora:vjetroelektrana i malih hidroelektrana.

Vlada je, kako je naveo Joksimović, prije dva dana, obavijestila javnost, da je od 24.maja do 2. juna, tokom perioda kad TE “Pljevlja” nije bila u pogonu zbog remonta, iz obnovljivih izvora “proizvedeno 82 miliona kwh a da je od te energije potrošeno oko 75 miliona kwh što je najbolji rezultat u Evropi kad je pokrivenost tržista energijom iz obnovljivih izvora u pitanju”.

“Vlada je dala puno ohrabrujućih podataka, ali za potpuniju informisanost potrošača struje, potrebni su nam i podaci o količini proizvedene energije iz vjetroelektrana i njihova cijena prema EPCG,ukupna količina proizvedene i isporučene energije iz svih mHe (mini hidroelekrana) kao zbirni podatak i cijena po kilovatčasu iz tih izvora, prema EPCG i količina energije proizvedena u HE “Piva” i HE “Perućica”, zbirno od proizvođača EPCG, kao i njihova cijena prema krajnjim potrošačima samo iz te dvije HE”, dodao je Joksimović.

On traži da im se dostavi “neto cijena, bez gubitaka, bez PDV-a i bez drugih troškova u prenosu električne energije”.

“Podatke nam možete dati za posljednji mjesec,dva ili tri, za koje imate gotove podatke, a sve sa ciljem da se ne spekuliše u javnosti za neprovjerenim i netačnim podacima, i radi objektivnog informisanja građana”, zaključio je Joksimović.

Bonus video: