"PROCJENA JE DA ĆE OKO 20 ODSTO RADNE SNAGE NA NIVOU CENTRA OSTATI BEZ POSLA"

Delta City: Neradna nedjelja povlači gubitak od milion eura na mjesečnom nivou

"Finansijski gubitak zakupaca za sobom povlači umanjenje plata radnika i otpuštanje radne snage", navode iz tržnog centra
21006 pregleda 92 komentar(a)
Delta City, Foto: Arhiva Vijesti
Delta City, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2019. 15:18h

Nedjelja kao neradni dan u podgoričkom Delta City-u izaziva gubitak od minimum milion eura u prometima na mjesečnom nivou zakupaca, saopšteno je iz tog šoping centra.

Oni su reagovali na odbijanje njihovog zahtjeva da rade nedjeljom.

"Finansijski gubitak zakupaca za sobom povlači umanjenje plata radnika i otpuštanje radne snage. Procjena je da će oko 20% radne snage na nivou centra ostati bez posla. Za konačan ishod ovakva odluka se odražava i na obaveze koje svi naši partneri, ali i mi kao šoping mol, imamo prema državi - plaćanje manjeg poreza na dobit, i manje prihode na osnovu PDV-a", navode iz Delte.

Napominju da je šoping mol kao destinacija i mjesto za organizaciju događaja, građanima najatraktivniji i najdostupniji tokom vikenda, kada i sami ne rade.

Značajno je napomenuti da vikendom u Podgoricu dolaze brojni gosti i kupci iz drugih gradova Crne Gore, ali i susjednih zemalja.

"Domino efekat neradne nedjelje bi mogao da se odrazi na izlazak velikih internacionalnih modnih brendova iz Crne Gore. Slično iskustvo smo imali s renomiranim britanskim maloprodajnim lancem Marks&Spencer kada se ova kompanija povukla s tržišta Crne Gore, upravo zbog neispunjavanja zacrtanih finansijskih planova. Šoping mol nije samo tržni centar, već objekat u službi turističke ponude imajući u vidu da predstavlja svojevrsnu destinaciju, koja osim kupovine nudi i zabavne sadržaje poput dječje igraonice i bioskopa, a u danima vikenda se uglavnom organizuju najraznovrsnije manifestacije od kojih mnoge imaju turistički karakter, a daju mogućnost promocije i malih biznisa, kao što su Sajam antikviteta, rukotvorina, i mnogi drugi", saopšteno je.

Bez sumnje, šoping mol Delta City će kao i do sada poštovati sve zakone države Crne Gore. Ipak, smatramo da crnogorsko društvo ima najviše štete od predložene promjene zakona, a na to ukazuju i primjeri iz regiona i svijeta.

U svim državama regiona i većini evropskih zemalja molovi rade nedeljom

U Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, čak i Sloveniji (skraćeno radno vrijeme nedjeljom), molovi rade nedjeljom. Isti je slučaj i sa Turskom, Rumunijom, Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Danskom, Mađarskom, Velikom Britanijom, Finskom, Danskom, Švedskom.

Preporučujemo za Vas