Pejović: Pokušavaju da operu novac kroz realizaciju projekta "Mia investments"

Jasno je, smatra predsjednik kluba odbornika Demokrata, da je zemljište koje je nekada pripadalo Opštini Budva otuđeno na volšeban, nelegalan način
5771 pregleda 12 komentar(a)
Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora
Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 06.06.2019. 10:10h

Zemljište koje je nekada pripadalo Opštini Budva, a na kojem kompanija "Mia investments" želi graditi luksuzni hotel - dvije petnaestospratne kule ispred Jadranskog sajma, otuđeno je na volšeban, nelegalan način i novac koji se ulaže u budući projekat je sumnjivog porijekla, kazao je predsjednik kluba odbornika Demokrata u SO Budva, Mijomir Pejović.

Parcela u Budvi, na kojoj "Mia investments" želi graditi, kako je kazao, na današnji dan i dalje pripada firmi Safiro Beach DOO Budva.

"Barem se tako vodi kod Uprave za nekretnine. Safiro Beach DOO Budva je firma kojoj je djelatnost „Hoteli i sličan smještaj“ po CRPS ima sjedište u Podgorici, bulevar Džordža Vašingtona br. 44. Na toj adresi je danas firma Finance plus. Zemljište je u njihovo vlasništvo došlo na vrlo zanimljiv način, unešeno je kao osnivački ulog u preduzeća koja je Jadranski Sajam Duška Kneževića osnovao u Crnoj Gori, najprije Expo Invest d.o.o, a nakon toga to preduzeće je osnovalo Expo Hotel Partners d.o.o. Nakon toga Expo Invest d.o.o. je prodao Expo Hotel Partners d.o.o zajedno sa predmetnom parcelom firmi Expo Hotel Partners limited, čiji je osnivač sakriven na Kipru, i to offshore kompanija", navodi Pejović.

Upravo zbog ovog cijelog posla je, dodaje on, poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić podnio krivičnu prijavu protiv Svetozara Marovića, Duška Kneževića, Mihaila Banjevića, Gorana Sita Rakočevića, Branka Perovića i drugih.

"Ta offshore je na današnji dan i dalje 100% osnivač i vlasnik firme Safiro beach d.o.o Budva, naravno i predmetne parcele. Godinama se u javnosti govori da iza cijelog posla stoje Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović, a sada je to javno potvrdio Insajder Duško Knežević koji je u javnim istupima u nekoliko navrata izjavio da je upravo ova predmetna parcela (ova na kojoj MIA Investment želi da gradi) odlomljena na njemu nepoznat način u korist Mila Đukanovića koji je njen stvarni vlasnik i da je taj posao odrađen preko njegovog akaunt menadžera Branimira Gvozdenovića. Nakon svih tih kombinacija, da bi se gradnja realizovala, bilo je potrebno da se sve ovo sakrije dolaskom novog investitora, ovoga puta iz Turske navodno. Tada se pojavljuje firma MIA Investment, sa navodno gospodom iz Turske koji se pojavljuju kao vlasnici, ali koji su vlasnici samo trećine pomenute firme. Mia Investment ima svoje sjedište u zgradi Maxim u Podgorici. Vlasnici dvije trećine MIA-e su tri firme (sve tri po 22% vlasništva) ponovo sakrivene na off shore destinaciji, ovoga puta su u pitanju Britanska Djevičanska ostrva. Dakle,tri firme su FEELIFE Limited, LOWELL RESOURCES Limited i CORPES PROPERTIES Limited i sve tri su osnovane 19-21. marta 2018. godine. Nakon što je taj posao zaokružen i napravljen manevar kako bi se sakrilo vlasništvo zemljšta i uveliko poznati Safiro Beach d.o.o. Budva, kao i porijeklo novca koji se ulaže u projekat, u julu 2018. godine podnose zahtjev glavnoj gradskoj arhitektici Opštine Budva", navodi Pejović.

Jasno je, smatra on, da je zemljište koje je nekada pripadalo Opštini Budva otuđeno na volšeban, nelegalan način i da je novac koji se ulaže u budući projekat sumnjivog porijekla.

"Mi vjerujemo da je i taj novac opljačkan u Crnoj Gori i sada se želi oprati i legalizovati kroz realizaciju ovog projekta Mia Investment-a. Mi u Demokratama smatramo da je vrhunska dužnost Opštine Budva, u kojoj je državna opozicija na vlasti da razobliči ovakve kriminalne varijante DPS-a, da ne da pomaže i pospješuje realizaciju kombinacija koje nisu uspjeli da završe i realizuju u zlatnim vremenima OKG-a. Naša je dužnost da dignemo glas u ukažemo javnosti na ove činjenice, i da pozovemo institucije koje se bave borbom protiv kriminala i pranja novca da provjere ovaj posao i sa nalazima upoznaju javnost", poručuje Pejović.

Predsjednik Opštine Marko Carević bi, dodaje Pejović, "trebalo da zna sve ove stvari".

"Trebalo je da pita Andriju Mandića prije nego je odlučio da ovo kombinaciju afirmiše potpisivanjem Protokola i prije nego je predstavio gospodu kao filantrope koji žele da nas časte vrtićem od našeg novca. Mala je to cijena da plate da finiširaju krađu zemlje i da toliki novac operu, samo jedan stan u kulama vrijedi toliko. Ukoliko gospodin Carević želi da ćuti i da im pomaže, mi ne želimo, naša je misija drugačija i nema šanse da se kombinacije DPS-a završavaju sada kada smo mi na vlasti u Budvi, a da barem ne upoznamo javnost i nadležne institucija o saznanjima koja imamo", zaključio je Pejović.

Bonus video: