CBCG nema podatke o of-šor vlasnicima firme koja bi solitere uz more

Upitan da odgovori ko su vlasnici kompanije Mia, odnosno ko stoji iza firmi koje raspolažu sa 66 odsto kapitala, turski biznismen Habip Arikan je izjavio “Vijestima” da su sve detalje objasnili Centralnoj banci Crne Gore, koja ga je pitala ko su vlasnici i “donio sam sva dokumenta ko su i tu nema tajni“
4661 pregleda 7 komentar(a)
Protokol Budve sa investitorom koji nema do kraja transparentnu vlasničku strukturu, Foto: Vuk Lajović
Protokol Budve sa investitorom koji nema do kraja transparentnu vlasničku strukturu, Foto: Vuk Lajović

Centralna banka Crne Gore nema informacije o tome ko stoji iza firmi sa Britanskih Djevičanskih ostrva koje su osnovale kompaniju Mia Investments, potvrdila je CBCG izjašnjavajući se na zahtjev Istraživačkog centra MANS-a.

Predsjednik budvanske Opštine Marko Bato Carević saglasio se sa predstavnicima Mia Investmentsa, takozvanim protokolom o donaciji vrtića gradu, da taj investitor može da gradi hotel sa dvije kule od po 15 spratova u Budvi uz obalu mora.

“Vijesti” su nedavno objavile detalje dogovora, zbog kojeg se sukobe koalicioni partneri u budvanskoj vlasti, a MANS je tada problematizovao to što je Carević potpisao protokol sa kompanijom koja nema do kraja transparentnu vlasničku strukturu. Iz Mia Investmentsa je potom stiglo objašnjenje da je Centralna banka upoznata sa time ko je vlasnik off - shorova.

Upitan da odgovori ko su vlasnici kompanije Mia, odnosno ko stoji iza firmi koje raspolažu sa 66 odsto kapitala, turski biznismen Habip Arikan je izjavio “Vijestima” da su sve detalje objasnili Centralnoj banci Crne Gore, koja ga je pitala ko su vlasnici i “donio sam sva dokumenta ko su i tu nema tajni“. Tvrdi da su iza firmi sa Britanskih Djevičanskih ostrva on i “isključivo njegovi dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri, arhitekta Murat Kader i Ozan Sener (Sera group), niko drugi”. Saopštio je da mu partner u poslu nije Branimir Gvozdenović (DPS), ni član njegove porodice.

Odgovor

U odgovoru koji je Istraživački centar MANS-a dobio, na zahtjev za slobodan pristup informacijama, navodi se da CBCG „nije u posjedu informacija o vlasništvu kompanija Feelife Limited, Lowel Resources Limited i Corpes Properties Limited sa Britanskih Djevičanskih ostrva”, čije kćerke kompanije su u Crnoj Gori osnovale Mia Investments.

MANS je obaviješten da je CBCG njihov zahtjev proslijedila Poreskoj upravi (PU).

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, kazao je da su od PU ranije tražili podatke i nisu dobili informaciju ko stoji iza firmi. On je poručio da još jednom pozivaju predsjednika Opštine da, prije svega, građanima Budve čije interese bi trebalo da prvenstveno zastupa i čuva, saopšti ko stoji iza off-shore kompanija sa čijim predstavnicima je potpisao protokol o donaciji.

Milovac je kazao da smatraju da pravno ne postoji nijedna prepreka da Carević to i uradi, a “da li postoji neka druga koja može biti i suštinska, zavisi od Carevića i njegove odluke da li da u ovom poslu bude do kraja transparentan i odgovoran prema građanima Budve”.

MANS: Carević da se izjasni

“MANS je Carevića već pitao da li on zna ko stoji iza off-shorova sa egzotičnih destinacija i ko se nalazi sa druge strane protokola koji je potpisao, ali još nismo dobili odgovor. Veoma problematično je da takvu informaciju Carević nema, a usudio se da potpiše protokol. Ukoliko je ipak ima, a taji je od građana Budve i Crne Gore, smatramo to posebno problematičnim tim prije jer se radi o predsjedniku opštine iz opozicionih redova koji, makar deklarativno, žele da naprave otklon od prakse kojom su DPS i Svetozar Marović u prethodnom periodu potpuno urbanistički uništili Budvu”, naglasio je Milovac.

Carević (DF) nije još odgovorio na davno interesovanje “Vijesti” o protokolu, čije poništenje je tražila većina u budvanskoj vlasti. Milovac je istakao da bi bilo loše po vladavinu prava u Budvi ne reći da je “vrijeme nesmetanog upliva tajnog kapitala u sumnjive investicije iza svih nas”.

“Ali, nažalost, slučaj problematičnog projekta izgradnje solitera nas može demantovati. Carević je opozicioni kadar koji dolazi iz svijeta biznisa i nisu mu nepoznata njegova osnovna načela, i gotovo je nevjerovatno da se sa pozicije prvog čovjeka Budve ne zapita zbog čega neko ko u njegov grad navodno donosi čist novac i zdravu investiciju, ima potrebu da iza off-shorova sa Britanskih Djevičanskih ostrva krije stvarne vlasnike tog kapitala”, kazao je Milovac.

Bonus video: