NOVA HIPOTEKA NA IMOVINU BORA LAZOVIĆA

Banka potražuje 272.000 eura, Peković 2,5 miliona

Nova hipoteka na imovinu Bora Lazovića zbog nevraćenog kredita iz 2011. godine, a koju je prethodno založio kod bivšeg NBA asa
18783 pregleda 6 komentar(a)
Nikola Peković, Foto: Vesko Belojević
Nikola Peković, Foto: Vesko Belojević

Javni izvršitelj donio je rješenje da jedna banka nekretninama namiri dug Bora Lazovića za kredit od 272 hiljade eura, a koje je uticajni Budvanin prethodno založio kod nekadašnjeg košarkaša Nikole Pekovića na ime duga od 2,5 miliona eura.

Lazović je kredit uzeo još 2011. godine, a zabilježba o izvršenju javnog izvršitelja upisana je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na porodičnu jednospratnu kuću u Gospoštini - dva stana od po 76 kvadrata i još na 13 stanova i poslovni prostor u neizgrađenoj petospratnici u istoimenom budvanskom naselju, a koje je Lazović ranije založio Pekoviću.

Obavještenje o početku namirenja duga prema banci, koja je upisala hipoteku na porodičnu kuću u Gospoštini, doneseno je još 2014. godine, ali su nekretnine i dalje u vlasništvu Lazovića.

Izvršitelj je krajem aprila upisao zabilježbu na poslovni prostor u podrumu zgrade, stan na petom spratu i još 12 stanova na prvom, drugom i trećem spratu.

Još u aprilu 2017. godine, kao hipoteku na gotovo cijelu zgradu, ukupno 2.000 kvadrata, upisao je Peković.

Bez opterećenja ostala su samo četiri stana na prizemlju, od 49, 130, 98 i 57 metara kvadratnih.

Prema katastarskoj evideniciji, bivši as NBA lige upisao je hipoteku na poslovni prostor u podrumu od 325 kvadrata i 20 stanova od prvog do petog sprata.

“Hipoteka I reda u iznosu od 2.500.000,00 eura u korist Peković Nikole iz Podgorice kao hipotekarnog povjerioca svojina Bora Lazovića sa zabranom otuđenja i opterećenja nepokretnosti koje su predmet hipoteke bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca i uz zabilježbu izričitog pristajanja na izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti potraživanja”, upisano je 10. aprila 2017. u katastar.

Lazović je prije dvije godine, kada je Peković upisao hipoteku, demantovao da je riječ o pozajmici, tvrdivši da je to zajednički biznis...

Peković je samo nekoliko mjeseci nakon što je upisao hipoteku, u ljeto te 2017. godine, zaključio ugovor o kupovini luksuznog bečićkog hotela Mediteran, koji je bio u vlasništvu kompanije “Maestraltours“ budvanskog biznismena Blaža Dedića, povezivanog sa Pljevljakom Darkom Šarićem, nepravosnažno osuđenim za šverc 5,7 tona kokaina. Pekovićev vjenčani kum je Duško Šarić, mlađi Darkov brat, koji je pred crnogorskim sudovima oslobođen optužbe da je oprao 19 miliona eura stečenim prodajom narkotika. Mediji su više puta objavljivali informacije o Lazovićevim posrednim vezama sa Šarićima.

Predstavnici sada već ugašenog Fudbalskog kluba “Mogren”, koji je gazdovao atraktivnim kompleksom zemlje na ulazu u Budvu, ušli su u poslovni aranžman sa of-šor kompanijom iza koje, kako se naknadno ispostavilo, stoji sestra Darka Šarića.

Taj klub je prije gotovo deceniju od bivše gradske uprave (DPS-SDP) na poklon dobio gotovo 100 hiljada kvadrata opštinske zemlje - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, na periferiji Budve, gdje je planirana izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja. Realizacije te ideje pala je u vodu, jer je ubrzo došlo do raskida aranžmana nakon što je slučaj počelo da istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

FK “Mogren” je 2009. sa firmama “Amsone enterprises Montenegro” i “Nova star CG” osnovao novu kompaniju - “Novostar investment” DOO, na koju je u Upravi za nekretnine preknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje u metropoli turizma.

Konačni i stvarni vlasnici kompanije “Nova star CG” na koju su prenesena prava nad vrijednim zemljištem na Lugovima krili su iza off-shore destinacija. Dokumentacija do koje su došli istraživači MANS-a i OCCRP-a, međutim, pokazuje da se radilo o sestri braće Šarić - Danijeli i njihovom prijatelju Nebojši Jestroviću.

Kada je slučaj došao do specijalnog tužioca, a inspektori za organizovani kriminal ispitali gotovo 30 članova skupštine fudbalskog kluba, tadašnji predstavnici “Mogrena” ekspresno su donijeli odluku da raskinu ugovor, izađu iz firme “Novastar investment” i zemlju vrate u svoje vlasništvo.

Da bi se cijeli slučaj zataškao, Opština je donijela odluku kojom na sebe vraća zemlju koju je ustupila klubu, ostavljajući im nekoliko hiljada kvadrata na Lugovima.