Ukupan dug Tivta 7,22 miliona

Opština se kod Njemačke razvojne banke zadužila 11,7 miliona za kanalizacionu i vodovodnu infrastrukturu, od čega je vraćeno 4,49 miliona
1743 pregleda 1 komentar(a)
Njemcima uredno vraćaju rate za kredit: Tivat, Foto: Arhiva Vijesti
Njemcima uredno vraćaju rate za kredit: Tivat, Foto: Arhiva Vijesti

Ukupan dug Opštine Tivat na kraju prvog kvartala (januar-mart) ove godine bio je 7,22 miliona eura i riječ je o dugoročnim kreditnim pozajmicama koje su uzete od Njemačke razvojne banke (KFW) u više tranši za realizaciju programa poboljšanja vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Od Njemaca je Opština ukupno pozajmila 11,7 miliona eura, ali je od te sume po osnovu povučenih kredita do sada vraćeno 4,49 miliona. Taj posao se, kroz više faza posredstvom kompanije Vodacom iz Tivta kao implementacione agencije, obavlja još od marta 2007. godine, a do danas još ni približno nije završen.

Otplata kredita za sada se obavlja redovno i u skladu sa ugovorenom dinamikom.

Prema Odluci o budžetu Opštine za ovu godinu, iz tivatske gradske kase će ove godine za vraćanje duga KfW banci biti uplaćeno 490.000 eura.

Lokalna uprava Tivta, prema podacima sa kraja prvog kvartala ove godine, nema neizmirenih kratkoročnih obaveza, dok preduzeća u vlasništvu Opštine imaju ukupno 278.907 eura kratkoročnih kreditnih obaveza. Od toga je na kraju marta ove godine iznos otplaćenog duga po glavnici bio 144.499 eura, što znači da su lokalne preduzeća i ustanove Opštine Tivat imale još neizmirenih 164.408 eura kratkoročnih kreditnih obaveza.

Bonus video: