Krapović: Protjeran je tvorac urbanističkog haosa u Budvi

Zamjerke Aagencije za planiranje su i na urbanistički projekat “Zavala”, za koji je Ralević, umjesto da uradi sanacioni plan, predvidio gradnju dodatnog kondo hotela od 16 hiljada kvadrata
803 pregleda 22 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.03.2018. 07:34h

Opština Budva raskinula je ugovor sa podgoričkom agencijom “Dea home”, profesora sa beogradskog Arhitektonskog fakulteta Miodraga Ralevića, koja je radila na izmjenama tri atraktivna planska dokumenta - Prostornog plana Budve, Detaljnog urbanističkog plana Bečića i Urbanističkog projekta Turističkog kompleksa na Zavali.

Gradonačelnik Dragan Krapović poručio je da Ralević više nikada neće moći da planira prostor u Budvi.

“Ralević je potpisnik tri najveća koruptivna plana - detaljnih planova centra Budve, centra Petrovca i Bečića, čime je napravio najveći urbanistički zločin. Tvorac urbanističkog haosa, čije posljedice trpimo i tek ćemo trpjeti, trajno je uništio najvrednije resurse na području naše opštine. Sinonim svega protiv čega smo se godinama borili, još kao dio građanskih inicijativa, kada smo željeli da stavimo van snage detaljne-urbanističke planove Budva centar i Petrovac centar, koje je tadašnja DPS vlast izigrala, ostavljajući ih na snagu, Raleviću je sada definitivno više zabranjeno da bilo šta planira po Budvi, ali ćemo se potruditi da saniramo ono što je već učinjeno i spriječimo da se realizuju brojni megalomanski projekti ucrtani u planovima”, kazao je Krapović za “Vijesti”.

U rješenju o raskidu ugovora navedeno je da Ralevićeva agencija nije imala licencu Inženjerske komore, nakon čega je odlučeno da se obustavi dalja saradnja.

Agencija “Dea home” je opštinskoj Agenciji za planiranje prostora dostavila nacrte tri planska dokumenta, za koje je utvrđeno da su urađeni mimo propisa, standarda i normativa.

Predloženim planom u Bečićima planirana je gradnja 3,3 miliona kvadrata stamebnog poslovnog i hotelskog kapaciteta.

Ralević je u Rafailovićima, sa prvobitnih 302.000 kvadrata, stambeni prostor umanjio na 294.000 kvadrata.

Planskim dokumentom predviđeno je da na području Bečića bude 22.000 stanovnika, koliko sada ima cjelokupna opština Budva. Predviđa se i gradnja 24.000 ležaja za turiste.

Takvo planiranje trostruko je veće nego što je to zacrtano generalnim urbanističkim planom.

Zamjerke Aagencije za planiranje su i na urbanistički projekat “Zavala”, za koji je Ralević, umjesto da uradi sanacioni plan, predvidio gradnju dodatnog kondo hotela od 16 hiljada kvadrata.

Sve je to uticalo da ponuđeni planski dokumenti budu ocijenjeni negativno, nakon čega je i Krapović donio odluku da otkaže ugovor Raleviću koji je u vrijeme vlasti DPS-a, u zenitu građevinskog buma, osmislio planove za najatrakitivnija područja.

Upućeni kažu da je tada praktično ispunjavao želje mnogih interesnih i građevinskih lobija.

Urbanistički planovi Budva-centar, Bečići i Petrovac predstavljaju dokumente vidljive korupcije i organizovanog urbanističkog kriminala.

Urbanistički planovi Budva-centar, Bečići i Petrovac predstavljaju dokumente vidljive korupcije i organizovanog urbanističkog kriminala

Ta turistička mjesta trajno su devastirana, što potvrđuju i nedavna dešavanja u Budvi - kada je napukla Mediteranska ulica...

Nepoštovanje prirodnih karakteristika prostora u procesu izrade plana bilo je pogubno za Petrovac.

Soliteri i stambene grdosije uzdižu se uz petrovačku plažu, građevine su poklopile sve potoke i kanale kojima voda teče ka moru. Prepoznatljivi pejzaž Petrovca sada je zauvijek izgubljen.

Identična je sitaucija i u Budvi, gdje su na svakom koraku u užem centru vidljive posljedice divljeg planiranja.

Javna je tajna da je u Budvi jedan od najunosnijih poslova bila urbanistička korupcija - mnogi su davali ogromne svote novca da se u planska dokumenta ucrtaju zgrade koje su poželjeli.

O tome je govorio i nekadašnji šef loklanog parlamenta Krsto Ljubanović (DPS), rekavši na sjednici Skupštine da je njegom rođaku tražen novac u jednom od takvih poslova.

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA prije deset dana podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv projektanta - planera detaljnih urbanističkih planova (DUP) Budva-centar i Petrovac-centar Miodraga

Ralevića i nikšićke projektantske kuće “AG Infoplan”, zbog planskog uništavanja prostora.

Njih optužuju ih da su zloupotrijebili povjerenje, položaj u privrednom poslovanju, primili mito i da nisu preduzimali mjere zaštite životne sredine.

Ralević je 2011. pretučen u Budvi

Ralevićevo ime šira javnost upoznala je u avgustu 2011. godine kada je pretučen u skupštinskoj sali dok se usvajao Detaljni urbanistički plan Budva-centar.

Mještanin Goran Slovinić zadao je nekoliko udaraca Raleviću, optuživši ga za kourpciju, jer je planskim dokumentom nije predvidio prilaz njihovoj porodičnoj kući nedaleko od Staroga grada, koja potiče iz 18. vijeka.

Istovremeno, u neposrednoj blizini te kuće ucrtao je kompleks solitera.

Ralević je tada odbio da ispriča zbog čega je dobio batine, a policija je morala da interveniše.

Bonus video: