Radulović: Ljetnja sezona će biti još jedna u nizu dobrih

“Važno je i to što smo za mandat ove Vlade otvorili 63 hotela, koja imaju ovo 250 smještajnih jedinica, što je blizu 4,5 hiljada novih ležajeva”, rekao je Radulović
367 pregleda 2 komentar(a)
Sa radnog doručka, Foto: Saša Matić
Sa radnog doručka, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 10.06.2019. 18:56h

Ovogodišnja ljetnja turistička sezona će, prema očekivanjima ministra održivog razvoja i turizma, Pavla Radulovića, biti još jedna u nizu dobrih, sa značajnim rastom broja turista u predsezoni, ali i ukupnih prihoda.

“Imamo konstatan rast iz godine u godinu. Svako je svjestan da je sezona značajno duža nego što je bila, čak i u svako nepovoljnim hidrometeorološkim uslovima”, rekao je Radulović na radnom doručku sa novinarima.

On je kazao da je posjeta u predsezoni u hotelima u prva tri mjeseca 44 odsto viša nego u istom periodu prošle godine.

“Ukupan broj turista u Crnoj Gori je 38 odsto više. To su ozbiljni brojevi za predsezonu, a u špicu sezone neće biti toliko, jer nam to ne dozvoljava ni infrastruktura”, dodao je Radulović.

Prihodi, kako je naveo, jednako rastu. Od boravišne takse prihodi su od početka godine do sada porasli 25 odsto, dok su ukupni namjenski prihodi porasli i više od tog iznosa.

“Važno je i to što smo za mandat ove Vlade otvorili 63 hotela, koja imaju ovo 250 smještajnih jedinica, što je blizu 4,5 hiljada novih ležajeva”, rekao je Radulović i dodao da je u tom sektoru posao moglo da nađe 2,5 hiljada ljudi.

Prema njegovim riječima, na aerodromima je 80 hiljada putnika više, odnosno njih 480 hiljada ove godine.

“Podsticajne mjere kojima značajno stimulišemo razvoj u turizmu uopšte, odnosno događaje u Crnoj Gori. Taj iznos je ove godine 750 hiljada eura”, kazao je Radulović.

On je dodao da se podstiču sve manifestacije u Crnoj Gori, uključujući neke aktivnosti koje su tek u povoju, kao što je pomoć domaćinstvima u ruralnom području da adaptiraju svoje objekte.

Radulović je, govoreći o aviolinijama, rekao da je Crna Gora povezana direktno sa 68 destinacija.

“To je ozbiljan broj, ali nama treba još ozbiljnije. To će biti naše insistiranje u razgovorima sa Ministarstvom saobraćaja i Aerodromima Crne Gore. Treba nam što veći broj letova, jer je Crna Gora još avio-destinacija”, rekao je Radulović i dodao da je to ključ uspjeha.

On je, govoreći o privatnom smještaju i problemu sive ekonomije, kazao da je ozbiljan trud uložen u tu oblast, a prvi rezultati se ogledaju u rastu naplate boravišne takse, koji je bio duplo veći od broja noćenja prošle godine.

“To znači da smo, osim onog broja turista koji su došli, očigledno i dio onih koji su bili u sivoj zoni uveli u legalnu, a s tom pričom nastavljamo i dalje”, dodao je Radulović.

On je, govoreći o problemu otpada i smeća u Crnoj Gori, kazao da je to problem broj jedan, ne samo u turizmu nego svekupnom bitisanju.

“Ako uzmemo sve parametre zagađenja u Crnoj Gori, mi smo relativno malo zagađeni, a ulažu se ogromni novci u sanaciju i rekultivaciju ozbljno zagađenih područja”, preciziroa je Radulović.

On je dodao i da plastične kese čine 0,04 odsto od čvrtstog otpada, ali su takvog sastava da kad dune vjetar, one se zakače na drveću i djeluje kao da ih je 40 odsto.

“U poodmakloj smo fazi razgovara sa Ministarstvom prosvjete da krenemo od vrtića, što je postalo kulturološki problem. Veći dio populacije u tome ne vidi ništa loše i na tome ćemo morati svi zajedno da radimo”, rekao je Radulović.

Bonus video: