SDP: Službenici ponovo mogu da tuže za svoja radna prava

Skupština je, kako su kazali iz SDP-a, usvojila amandmane poslanika te partije kojima je radnicima u javnoj administraciji ovo pravo vraćeno
2456 pregleda 1 komentar(a)
Poslanik SDP-a Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Poslanik SDP-a Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.06.2019. 16:11h

Službenicima u državnoj i lokalnoj administraciji neće zastarjevati novčana potraživanja iz radnih odnosa, kao što je to predviđao Zakon o državnim službenicima i Zakon o lokalnoj samoupravi, saopštio je SDP.

Oni navode da je Skupština usvojila njihove amandmane na Zakon o lokalnoj samoupravi,kojima je radnicima u javnoj administraciji ovo pravo vraćeno.

"Ukinuta je i neustavna retroaktivna odredba da se priznaju potraživanja samo od 2013. godine. Na ovaj način službenici će svoja prava zbog neprofesionalnog postupanja starješina moći ostvarivati pred nadležnim sudovima bez mogućnosti zastare;" navodi SDP.

Oni su objasnili da su zahvaljujućim amandmanima na Zakon o lokalnoj samoupravi prava službenika u javnoj administraciji ponovo izjednačena sa pravima drugih radnika kako to predviđa Zakon o radu.

"Umjesto diskriminacije zaposlenih u državnoj upravi nedležni treba da se pozabave odgovornošću onih koji nezakonitim radom otvaraju prostor za tužbe. Reforma javne uprave je jedan od stubova reformi u jednom društvu na kojem će da insistitira Evropska Komisija, te zbog toga moramo ubrzati ovaj proces kako bi imali efikasnu javnu upravu, a zakoni ove vrste se ne smiju donositi bez analiza i na način koji će dovesti do ovakvih diskriminatorskih rješenja," navodi SDP.

Oni su skrenuli pažnju, kako navode, učesnicima dijaloga o novom zakonu o radu da imaju u vidu sadašnje odredbe zakona da novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada ne mogu zastarijevati.

"Time se najbolje štite prava radnika od svih zloupotreba i nasilja strarješina i države prema njima u ostvarivanju njihovih prava," navodi SDP.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je tokom rasprave o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi,krajem maja mjeseca, upozorio da je zakonom predviđeno da novčana potraživanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi zastarijevaju nakon tri godine, iako radna prava po Ustavu ne zastarijevaju. On je najavio amandman kojim bi se ta odredba ukinula.

“To znači da bilo kome u privatnom sektoru prava na osnovu rada ne zastarijevaju, a ljudima u državnoj upravi zastarijevaju. Je li sramota da ljudi rade u državnoj upravi pa im ta prava ukidate? Ovo ste uveli jer su zaposleni tužli bivšeg gradonačelnika Podgorice, pa ste se sad sjetili da nema novčanih potraživanja nakon 2013. godine“, kazao je tada Konjević u parlamentu.

Bonus video: