Oborena dva tendera za turistički kompleks „Montrose”

Opština Herceg Novi kasni sa izradom dokumentacije za lokalni put do mjesta gdje će se graditi “Montrose”, dok je izrada dokumentacije za vodovod u skladu sa planom
4097 pregleda 2 komentar(a)
“HydroGIS system” dobio posao za izradu dokumentacije za vodovod: Lokacija budućeg kompleksa, Foto: Slavica Kosić
“HydroGIS system” dobio posao za izradu dokumentacije za vodovod: Lokacija budućeg kompleksa, Foto: Slavica Kosić

Opština Herceg Novi, koja je zadužena za izradu saobraćajne i vodovodne infrastrukture (komunalno opremanje) za potrebe izgradnje turističkog kompleksa “Montrose” na hercegnovskom poluostrvu Luštica, kasni sa izradom tehničke dokumentacije saobraćajne infrastrukture, dok se izrada iste dokumentacije za vodovodnu infrastrukturu odvija u skladu sa planovima. To je zvanično rečeno “Vijestima” iz kabineta predsjednik Opštine Stevana Katića.

Vlada je u septembru 2009. godine sa konzorcijumom koji čine kompanije “Northstar” i “Equest Capital Limited Jersey” potpisala ugovor o dugoročnom zakupu oko pola miliona kvadrata državnog zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom. Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti, ali do danas realizovanje te investicije nije počelo. U avgustu 2013. potpisan je prvi aneks ugovora kojim je određena obaveza investitora da u narednih pet godina u prvu fazu projekta investira 141,8 miliona eura.

Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, smanjuje se vrijednost investicije prve faze na 80 miliona, sa novim rokom od pet godina, a konstatovano je da “ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora. Drugim aneksom, Vlada i Opština Herceg Novi su se obavezale da obezbijede infrastrukturu (elektro, vodovodnu i saobraćajnu) do lokacije gdje će se graditi kompleks.

300.000 eura Opština treba da dobije od Ministarstva finansija za rješavanja infrastrukturnih pitanja od dva miliona eura koliko je investitor prošle godine uplatio za avansu zakupninu, shodno drugom aneksu ugovora.

Opština Herceg Novi je prošle godine dva puta raspisivala tender za izradu glavnog projekta lokalnog puta za turistički kompleks “Montrose”, ali je Državna komsija za kontrolu postupaka javnih nabavki poništila oba tendera.

“Oba tendera je Komsija poništila po službenoj dužnosti nakon žalbi drugorangiranih ponuđača.Treći tender još uvijek nije raspisan. U međuvremenu usvojen je i prostorno-urbanistički plan Opštine kojim je dionica puta drugačije definisana, nego u postojećoj skupštinskoj odluci, pa Opština traži optimalno rješenje za to pitanja kroz usvajanje nove skupštinske odluke o utvrđivanju lokacije za objekte od opšteg interesa”, objašnjeno je “Vijestima” iz kabineta Katića, ali nije preciziran vremenski rok u vezi sa tim kada bi mogao biti raspisan treći tender.

Tender za izbor projektanta za glavni projekat vodosnabdijevanja poluostrva Luštica raspisan je 25. januara 2019. godine i sa sa prvorangiranim ponuđačem „HydroGIS system“ iz Podgorice zaključen je ugovor 15. aprila ove godine.

Iz Opštine nijesu mogli da preciziraju koliko će im novca biti potrebno za izradu saobraćajne i komunalne infrastrukture, već objašnjavaju da će se tačna vrijednost ukupne investicije znati nakon izrade projektne dokumentacije.

“Finansiranje ovih projekata vrši se iz budžeta Opštine, na način koji je potpisan sporazum o finansiranju sa Ministarstvom finansija, po kojem se od dijela sredstava koji pripadaju Opštini od dugoročnih zakupa državne imovine izdvajaju sredstva za tu namjenu. Tačnije, ukupna investicija izrade projekta lokalnog puta, kao i vodosnabdijevanja, finansiraće se iz sredstava za dugoročni zakup zemljišta, koji taj zakupac treba da plati državi”, objašnjeno je iz kabineta Katića.

Radi se elaborat o eksproprijaciji

Iz Opštine su kazali da nije počeo postupak eksproprijacije za potrebe komunalnog opremanja lokacije gdje će se graditi turistički kompleks “Montrose”.

“Postupak eksproprijacije ne može biti započet prije izrade glavnih projekata kojima se određuju trase saobraćajne i vodne infrastrukture i u sklopu kojih se radi i elaborat eksproprijacije”, kazali su iz Opštine.

Na pitanje “Vijesti” kada će biti završen model rješavanja kanalizacione infrastrukture za taj projekat, odgovoreno je da se radi na izradi idejnog koncepta kojim bi se zadovoljile potrebe, ne samo kompleksa “Montrose”, već i budućih kompleksa i stanovništva Luštice.

Bonus video: